nlcs

NLCS bibliotheken

De “Nederlandse CAD Standaard” (NLCS) is opgebouwd uit een Structuur en een Bibliotheek. De structuur is gedetailleerd uitgewerkt in de Formele Beschrijving. De Bibliotheek is opgebouwd uit Objectenlijsten, Symbolen, Arceringen en Lijntypes.NLCS bibliotheek

De officiële NLCS bibliotheek worden meegeleverd met InfraCAD. Dit is in eerste instantie een basisset van veel voorkomende arceringen en symbolen, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vigerende NEN-normen. Daarnaast worden bij InfraCAD ook een aantal extra bibliotheken geleverd:

  • Verkeersborden
  • Verkeersdrempels (dynamisch)
  • Mensen/personen
  • Staalprofielen

Schakelen tussen uw eigen stijlen en NLCS stijlen

NLCS bibliotheekInfraCAD bevat uiteraard de volledige NLCS bibliotheek die vanuit de NLCS organisatie beschikbaar wordt gesteld. Maar misschien wilt u (tijdelijk) afwijken van de standaard presentatie en uw eigen stijlen hanteren…

InfraCAD bevat zeer krachtige functionaliteit om uw eigen objecten aan te maken of ‘wijzigingen’ aan te brengen in de NLCS bibliotheek. Bijvoorbeeld wanneer u een ander AutoCAD lijntype of kleur wilt toekennen aan een object. De originele NLCS bibliotheek blijft ongewijzigd en uw wijzigingen worden opgeslagen in een aparte bibliotheek, op gebruikersniveau of op afdelingsniveau.

InfraCAD biedt u de mogelijkheid om deze extra bibliotheken ‘uit te schakelen’. Hierdoor wordt uw AutoCAD tekening weer volgens de standaard NLCS presentatie weergegeven. Op deze wijze kan een gebruiker tijdelijke persoonlijke ontwerpstijlen gebruiken of kan als bedrijf een eigen huisstijl worden gebruikt en blijft u toch voldoen aan de NLCS.

Verkeersborden

Verkeersborden bibliotheekVerkeersborden nemen vaak een belangrijke plaats in bij civiele projecten. InfraCAD bevat een zeer uitgebreide AutoCAD bibliotheek aan verkeersborden conform het officiële Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Deze verkeersborden bevatten de witte randen voor kleurenblinden volgens de meest recente aanpassingen in 2012. Alle verkeersborden zijn binnen InfraCAD overzichtelijk gegroepeerd en kennen voor alle NLCS fasen een eigen verschijningsvorm. Op deze wijze kunt u uw AutoCAD tekening eenvoudig per fase voorzien van de juiste verkeersborden.

Dynamische verkeersdrempels

Drempels bibliotheekInfraCAD bevat een dynamische AutoCAD bibliotheek met een groot aantal verkeersdrempels. Hierdoor hoeft u een drempel niet op te bouwen uit standaard componenten, maar wordt het aantal benodigde componenten dynamisch gegenereerd. Als het aantal gegenereerde componenten na het plaatsen naar uw zin is, kunt u het dynamische block exploderen waardoor zuivere losse NLCS objecten ontstaan. Op deze wijze kunt u snel en eenvoudig verkeersdrempels plaatsen in uw AutoCAD tekening.

Mensen / personen

Personen bibliotheek Profielen in uw AutoCAD tekening kunt u met InfraCAD eenvoudig ‘aankleden’ met mensen. InfraCAD bevat een uitgebreide AutoCAD bibliotheek met abstracte blocks van mensen waarmee u uw tekening meer uitstraling kunt geven. Zeker voor niet-technische mensen helpt dit bij de beleving van de toegepaste schaal binnen een tekening.

Staalprofielen

Drempels bibliotheekInfraCAD bevat een AutoCAD bibliotheek met ruim 300 profielen van de meest voorkomende typen zoals bijvoorbeeld HEA, HEB en IPE. Op deze wijze kunt u uw tekening eenvoudig voorzien van staalprofielen conform NLCS.

Feedback NLCS Beheerorganisatie

BIM LoketGebruikers kunnen eigen arceringen(-bibliotheken) en symbolen(-bibliotheken) toevoegen. Ook mogen arceringen- en symbolenbibliotheken worden gebruikt, die door bepaalde leveranciers van materialen en producten worden verstrekt. De Projectgroep NLCS realiseert zich, dat deze ‘vrijheid’ in het toevoegen van eigen arceringen en symbolen een zeker gevaar van wildgroei inhoudt.

Wanneer gebruikersorganisaties (zoals gemeenten) van mening zijn dat bepaalde arceringen en symbolen omwille van de eenheid van tekenwerk aan de NLCS moeten worden toegevoegd, dan wordt dit vanuit de NLCS enorm gewaardeerd.

Wij verzoeken u daarom uw wensen, suggesties en voorbeelden door te geven aan de NLCS beheerorganisatie.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD NLCS functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

  • Gert Duitman, ontwerper civiele werken bij de Provincie Overijssel:

    “Inlezen, zoomen, navigeren en afdrukken… alles gaat snel met InfraCAD. Bovendien krijg je per laag een spreadsheet met hoeveelheden. Die kun je zo in een bestek invoeren!”

  • Hans Engelman, tekenaar bij Geofox-Lexmond:

    “Dankzij InfraCAD staan onze mensen in het veld met één tekening waarop hun werkzaamheden én alle kabels en leidingen zijn weergegeven. Dat we de GBKN-ondergrond ook nog eens prima kunnen gebruiken voor onze onderzoeksrapportages is een bonus!”