support

Tutorials

Om alle functionaliteit goed te kunnen testen, hebben wij een aantal Tutorials incl. datasets voor u klaargezet. Hiermee leert u stapsgewijs op de juiste manier met InfraCAD werken.


Basiscursus NLCS tekenen

NLCS is de Nederlandse CAD Standaard, welke al een aantal jaren bestaat en in steeds meer tekenwerk terug te vinden is. Dat komt omdat steeds meer bedrijven en overheden volgens deze NLCS gaan werken en binnen de kaders van de NLCS hun tekenwerk opleveren. De NLCS is geïnitieerd om het 2D tekenwerk meer op een lijn te krijgen, zodat tekenwerk beter uitwisselbaar is. Hiermee kunnen betrokken partijen beter, efficiënter met elkaar samenwerken. In deze lessenreeks maak je kennis met de NLCS, en leer je hoe je jouw tekenwerk kunt laten voldoen aan de NLCS. Verder komen er onderwerpen, zoals eigen NLCS objecten en bibliotheken, aan bod. De lessenreeks bestaat uit een handleiding, een aantal oefeningen in de vorm van .dwg bestanden en een videoreeks ter ondersteuning van de oefeningen.

Project-bibliotheek - Beheer

InfraCAD biedt veel functionaliteit rond het gebruik van verschillend bibliotheken. Deze bibliotheken kunnen worden ingericht met NLCS-objecten, lijntypes, arceringen en symbolen. Een van de bibliotheken, welke u met uw collega’s binnen en buiten uw bedrijf kunt delen, is de Project-bibliotheek. In deze handleiding een uitleg over hoe deze aan te maken, te delen en te gebruiken. Tip: zet de Project-bibliotheek ook in als bedrijfsstandaard.

In deze tutorial vindt u verschillende oefeningen:

 • Het aanmaken van een Project-bibliotheek.
 • Het inrichten of aanpassen van een Project-bibliotheek.
 • Het verspreiden en onderhouden van de Project-bibliotheek.

Bijlage 1: zip met oefeningen en pdf handleiding.

Klic-Win en Geo-informatie (PDOK)

Veel geografische informatie wordt door de overheid kosteloos beschikbaar gesteld via Publieke Dienst Op de Kaart (PDOK). Via InfraCAD Map is deze informatie eenvoudig te verwerken in de AutoCAD tekening. Zeer geschikt voor een onderlegger in uw AutoCAD ontwerptekening.

U vindt in deze tutorial verschillende oefeningen:

 • BGT/IMGeo importeren in uw tekening conform NLCS
 • Kadastrale kaart importeren in uw tekening conform NLCS
 • TOP10NL importeren in uw tekening conform NLCS
 • DTB importeren in uw tekening conform NLCS
 • Klic-Win melding importeren in uw tekening conform NLCS

Downloads:

Gereedschappen

InfraCAD kent verschillende modules en biedt meer dan het kunnen tekenen volgens de NLCS. Met InfraCAD plaats je eenvoudig een legenda bij jouw tekenwerk, voorzie je het van maatvoeringen voor uitzetwerk, peilmaten en bijschriften. Deze functionaliteit past binnen de kaders van de NLCS en voldoet hier uiteraard ook aan. In deze lessenreeks maak je kennis met de mogelijkheden van InfraCAD op het gebied van deze onderwerpen binnen de module ‘Gereedschappen’. De lessenreeks bestaat uit een handleiding en een aantal oefeningen in de vorm van .dwg bestanden.

Inventariseren

InfraCAD kent verschillende modules en biedt meer dan het kunnen tekenen volgens de NLCS. Met InfraCAD plaats maak je eenvoudig een koppeling met Google Earth en plaats je sonderingen en foto’s op locatie in de tekening. Deze functionaliteit past binnen de kaders van de NLCS en voldoet hier uiteraard ook aan. In deze lessenreeks maak je kennis met de mogelijkheden van InfraCAD op het gebied van deze onderwerpen binnen de module ‘Inventariseren’.

De lessenreeks bestaat uit een handleiding, instructievideo’s en een aantal oefeningen.

 • Oefening 1: Sonderingen
 • Inventariseren - Oefening 2: Fotos
 • Oefening 3: Google Earth

InfraCAD CE

U kunt met InfraCAD CE op eenvoudige wijze situatiemetingen en profielmetingen verwerken naar een AutoCAD tekening. U kunt gebruik blijven maken van uw eigen meetcodes en InfraCAD CE werkt met vrijwel alle merken landmeetkundige apparatuur. Deze functionaliteit past binnen de kaders van de NLCS en voldoet hier uiteraard ook aan. Deze reeks tutorials bestaat uit de volgende onderdelen:

referenties

 • Guus Brings, werkvoorbereider civiele techniek bij de gemeente Roerdalen:

  “We hebben eerst de trial-versie van InfraCAD geprobeerd en die beviel super! Het scheelt veel tekenwerk en je ziet veel sneller waar problemen kunnen ontstaan.”

 • Gert Duitman, ontwerper civiele werken bij de Provincie Overijssel:

  “Inlezen, zoomen, navigeren en afdrukken… alles gaat snel met InfraCAD. Bovendien krijg je per laag een spreadsheet met hoeveelheden. Die kun je zo in een bestek invoeren!”