klic

KLIC

Ondergrondse kabels en leidingen spelen vaak een grote rol bij civieltechnische projecten. Wordt de ondergrondse situatie aangepast aan de geplande bovengrondse situatie of is de ondergrondse situatie leidend en passen we het ontwerp aan? Zeker wanneer er bijvoorbeeld een transportleiding ligt van Water of Gas Hoge druk, kan dit doorslaggevend zijn.

Het is dus belangrijk om de ondergrondse kabels en leidingen te kunnen integreren in een projecttekening. De InfraCAD Suite biedt hiervoor goede functionaliteit. Via een Klic-melding kan kabel- en leidinginformatie worden opgevraagd bij het Kadaster. Vervolgens kan de ontvangen informatie snel en eenvoudig worden geïmporteerd in uw tekening.

KLIC verandert in 2019
De Nederlandse Wet WIBON en de Europese richtlijn INSPIRE hebben ertoe geleid dat de Klic-meldingen vanaf 2 januari 2019 gewijzigd zijn.

In de oude (klassieke) situatie werd kabel- en leidinginformatie uitsluitend geleverd als PNG-rasterbestanden. Met behulp van InfraCAD of InfraCAD Lite kunnen deze PNG-bestanden worden gevectoriseerd naar polylijnen.

In de nieuwe situatie wordt de informatie geleverd als vectordata, wat veel voordelen met zich meebrengt. De kwaliteit is beter, de verwerking gaat sneller en er wordt informatie meegeleverd zoals materiaal, type of diameter. De nieuwe vectorgebaseerde Klic-meldingen kunnen worden verwerkt met InfraCAD Map of InfraCAD Map Desktop.

De overgang van oud naar nieuw heeft ook gevolgen voor het verwerken van Klic-meldingen. Meer informatie hierover vindt u op de KLIC-WIN pagina.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD KLIC functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

  • Yücel Özmen over de service van CAD Accent
    ‘Heel veel bedrijven kunnen hier gelukkig van worden’

    Yücel Özmen, teamleider ingenieursbureau van de gemeente Capelle aan den IJssel, is meer dan tevreden over InfraCAD én over het contact met CAD Accent. Wat hem betreft gaat de samenwerking nog vele jaren duren.

  • Martijn Romijn, Hoofd Ingenieursbureau van de gemeente Leiden:

    “InfraCAD werkt heel gemakkelijk. Ook als je weinig tekenervaring hebt, kun je ermee overweg.”