klic

KLIC

Ondergrondse kabels en leidingen spelen vaak een grote rol bij civieltechnische projecten. Wordt de ondergrondse situatie aangepast aan de geplande bovengrondse situatie of is de ondergrondse situatie leidend en passen we het ontwerp aan? Zeker wanneer er bijvoorbeeld een transportleiding ligt van Water of Gas Hoge druk, kan dit doorslaggevend zijn.

Het is dus belangrijk om de ondergrondse kabels en leidingen te kunnen integreren in een projecttekening. De InfraCAD Suite biedt hiervoor goede functionaliteit. Via een Klic-melding kan kabel- en leidinginformatie worden opgevraagd bij het Kadaster. Vervolgens kan de ontvangen informatie snel en eenvoudig worden geïmporteerd in uw tekening.

KLIC verandert in 2019
De Nederlandse Wet WIBON en de Europese richtlijn INSPIRE hebben ertoe geleid dat de Klic-meldingen vanaf 2 januari 2019 gaan wijzigen.

In de oude (klassieke) situatie werd kabel- en leidinginformatie uitsluitend geleverd als PNG-rasterbestanden. Met behulp van InfraCAD of InfraCAD Lite kunnen deze PNG-bestanden worden gevectoriseerd naar polylijnen.

In de nieuwe situatie wordt de informatie geleverd als vectordata, wat veel voordelen met zich meebrengt. De kwaliteit is beter, de verwerking gaat sneller en er wordt informatie meegeleverd zoals materiaal, type of diameter. De overgang van oud naar nieuw heeft ook gevolgen voor het verwerken van Klic-meldingen. Meer informatie hierover vindt u op de KLIC-WIN pagina.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD KLIC functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

  • Jan-Willem Selen en de overstap naar NLCS
    ‘We zijn vooral verrast door het gebruiksgemak van InfraCAD’

    Jan-Willem Selen, projectvoorbereider van de gemeente Venlo, had aanvankelijk weinig aandacht voor de NLCS. Maar eenmaal in gebruik is het oordeel helder: "dit hadden we eerder moeten weten".

  • Wil Lambo, Service Level Manager bij KPN:

    “InfraCAD is een prachtig staaltje dienstverlening richting grondroerders, gemeenten en projectontwikkelaars voor het inlezen van Klic-gebiedsinformatie in o.a. Microstation. Gebruiksvriendelijk, snel en buitengewoon zinvol. Ik ben er blij mee!”