klic

KLIC module voor WION

Conform de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) wordt een Klic melding aangeleverd als PNG-rasterbestanden. Met InfraCAD is het mogelijk om de GBKN, kabels en leidingen in WION Klic meldingen automatisch om te zetten (vectoriseren) van pixels naar echte polylijnen!

Welke InfraCAD versie?

Binnen de InfraCAD Suite kunt u twee applicaties gebruiken voor het importeren van Klic meldingen in uw tekening. Wanneer u werkt met AutoCAD versie 2013 of hoger, kunt u InfraCAD gebruiken. Werkt u met een oudere versie van AutoCAD of met andere CAD software, zoals BricsCAD, AutoCAD LT of MicroStation, dan kunt u alleen InfraCAD Lite gebruiken.

icoon-autocad icoon-autocad-lt icoon-microstation

Voordelen van vectoriseren

Het vectoriseren van Klic meldingen biedt grote voordelen:
 • Overtekenen is niet meer nodig. Voor een gemiddelde Klic melding levert dit al snel enkele uren tijdswinst op.
 • GBKN topografie kan na vectoriseren gebruikt worden als basis voor een revisietekening. Ideaal voor (onder)aannemers die niet beschikken over de digitale projecttekeningen.
 • Kabels en leidingen kunnen worden geëxporteerd naar GPS meetapparatuur. Zo kunnen de bestaande kabels en leidingen eenvoudig buiten uitgezet worden.
 • Sneller zoomen, navigeren en afdrukken in AutoCAD. Wanneer u de Klic-afbeeldingen als Xref laat staan in uw tekening, zal AutoCAD op alle fronten traag worden.
 • Zowel de nieuwe situatie als de bestaande kabels en leidingen zijn in één tekening over elkaar geprojecteerd waardoor u veel meer inzicht heeft. U heeft alle gegevens in één systeem en geen aparte Klic-viewer nodig.

Klic meldingen in pixels

De keuze van de netbeheerders om deze informatie te verstrekken als rastergegevens lijkt in eerste misschien niet logisch, maar er is wel degelijk goed over nagedacht. Een Klic melding is een momentopname van een bepaalde situatie en op welke wijze kun je nu beter een moment vastleggen dan in pixels? We doen dit immers allemaal met een digitale fotocamera!

Omdat we met WION-wetgeving te maken hebben en Klic meldingen dus een grote juridische waarde hebben is het dus niet alleen logisch, maar zelfs wenselijk dat er geen enkele twijfel ontstaat over de ligging van kabels en leidingen, en vanuit dat perspectief is de levering als rasterbestand (in pixels) dus begrijpelijk.

PNG bestanden in uw CAD systeem

Wanneer meerdere PNG bestanden uit een Klic melding als onderlegger (Xref) in een tekening geladen worden, zullen de meeste CAD systemen hier problemen mee hebben… Als ingezoomd wordt, of op een grotere schaal afgedrukt wordt, gaat de kwaliteit achteruit en worden de pixels zichtbaar. Dit is een standaard eigenschap van rasterbestanden (zoals PNG).

De informatie in de Klic meldingen is echter niet ontworpen om te importeren in een CAD systeem... Het doel van de Klic meldingen is immers om een duidelijke momentopname tonen van de ondergrondse situatie en het hiermee voorkomen van graafschade. Voor dit doel zijn de PNG-bestanden ook prima geschikt. Met InfraCAD wordt het werken met Klic-informatie in AutoCAD een stuk eenvoudiger dankzij het vectoriseren van de Klic meldingen.

CROW aanbeveling

Met de informatie uit een Klic melding beschikt u op eenvoudige wijze over actuele ondergronden en ligging van kabels en leidingen die u direct als onderlegger in een project kunt gebruiken. Zowel het ontwerp als de bestaande kabels en leidingen zijn gebundeld in één CAD systeem in plaats van een los CAD systeem en een los raadpleegsysteem (Klic Viewer).

Het CROW geeft in publicatie 250 de aanbeveling om een overzichtstekening te (laten) vervaardigen, zeker wanneer de opdrachtgever voor de graaflocatie te maken heeft met veel kabel- en leidingtekeningen van verschillende netbeheerders. Tevens adviseert CROW om deze overzichtstekening op te nemen bij de contractdocumenten.

InfraCAD versnelt het maken van een overzichtstekening en ondersteunt hiermee de aanbeveling in CROW publicatie 250 (zorgvuldig graven).

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD KLIC functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Marco van der Moezel, ontwerper distributienet Dunea:

  “InfraCAD zet de pixels uit de Klic-viewer om in polylijnen. Als je inzoomt krijg je dus geen vage blokjes meer, maar heldere lijnen. Een enorme verbetering.”

 • Ramon Janssen over de civiele oplossingen
  ‘InfraCAD zorgt voor veel houvast’

  Ramon Janssen, hoofd tekenkamer van BAM Infratechniek Zuid, wist vrijwel direct dat hij verder wilde met InfraCAD. Gebruiksgemak en tijd- en kostenbesparing zijn wat hem betreft de voornaamste pluspunten.