nlcs

NLCS: dé CAD standaard voor GWW tekeningen

NLCS is een afkorting voor Nederlandse CAD Standaard en is een tekenstandaard om meer eenheid in civiele tekeningen te krijgen. Dit levert flinke voordelen op voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. De NLCS draagt bij aan een kostenbesparing in de gehele keten door:

NLCS monitor
 • Sneller tekenen volgens een eenduidige structuur
 • Efficiënte uitwisseling van tekeningen
 • Geen beheerkosten van eigen tekenstandaard
 • Kortere inwerktijden / meer flexibiliteit bij tijdelijk personeel

Verplicht voor overheden
De NLCS is sinds de oprichting in 2007 geëvolueerd tot een breed gedragen open BIM standaard. De overheid heeft in juni 2018 besloten om de NLCS op te nemen als verplichte standaard bij Forum Standaardisatie. Hierdoor worden overheden verplicht om bij civieltechnische projecten de NLCS toe te passen. Op de website van Forum Standaardisatie staat meer informatie over deze verplichting.

Eenvoudig starten met de NLCS

Overstappen op de NLCS levert geld op! Als iedereen binnen de civiele techniek dezelfde tekenstandaard gebruikt, praat iedereen ‘dezelfde taal’, zijn er geen problemen meer met de uitwisseling, kan gebruik worden gemaakt van automatisering en kan flexibeler worden gewerkt.

Starten met de NLCS is eenvoudig met de InfraCAD NLCS module. Deze is ontwikkeld in samenwerking met overheden, ingenieursbureaus en bouwbedrijven binnen de civiele techniek. Het resultaat is een zeer gebruiksvriendelijke applicatie waarmee u snel en probleemloos kunt starten met de NLCS:

Lees meer over de voordelen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers binnen de civiele techniek.

Wie is betrokken bij de NLCS?

Het draagvlak voor de NLCS is zonder enige twijfel enorm te noemen: een groot aantal overheidsopdrachtgevers is direct betrokken bij de NLCS organisatie, waaronder bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, het Ministerie van Defensie en Gemeentewerken Rotterdam. Ook toonaangevende ingenieursbureaus binnen de civiele techniek zoals Antea Group, Haskoning DHV, Fugro en Grontmij zijn nauw betrokken bij de totstandkoming en verdere ontwikkeling van de NLCS.

Om de NLCS goed aan te laten sluiten bij de praktijk zijn ook een aantal toonaangevende bouwondernemingen binnen de civiele techniek betrokken bij de projectgroep. Denk hierbij aan namen zoals Heijmans, Ballast Nedam, BAM Infraconsult en Van Hattum en Blankevoort.

Vanuit de kennisinstituten leveren SBRCURnet, CROW en Stabu hun bijdrage om de NLCS te borgen in de gehele sector en wordt de NLCS ondersteund door de Bouw Informatie Raad (BIR).

We kunnen dus wel stellen dat de NLCS zonder enige twijfel wordt gedragen door de gehele civiele sector.

Opvolger RTW-standaard

De NLCS wordt beschouwd als de opvolger van de RTW standaard. Rijkswaterstaat ziet het ontwikkelen en beheren van CAD softwaretools niet als haar core-business en om deze reden zal zij de RTW Toolbox de komende jaren gaan uitfaseren.

NLCS in AutoCAD

De NLCS module in InfraCAD is een toolbox om NLCS tekeningen in AutoCAD te maken. Kenmerkend aan de InfraCAD NLCS toolbox is de eenvoud en de snelheid. De historische keuzelijsten in deze toolbox zorgen ervoor dat recente NLCS objecten binnen één muisklik bereikbaar zijn waardoor zoeken veel minder tijd in beslag neemt. NLCS eigenschappen toepassen op AutoCAD objecten wordt kinderspel met deze toolbox door super-intelligente "Match NLCS Properties" functionaliteit. U kunt AutoCAD blijven gebruiken zoals u gewend bent ; via het toetsenbord of eigen toolbars en menu's. De juiste NLCS eigenschappen worden zonder na te denken automatisch toegepast in de tekening.

Ook de controle- en herstelfunctionaliteit binnen de InfraCAD NLCS toolbox is uniek; met één druk op de knop krijgt u een uitgebreide en heldere rapportage en kunt u afwijkingen in een tekening herstellen. Dit bevordert een soepele uitwisseling van NLCS tekeningen en voorkomt discussies.

Tot slot bevat de InfraCAD NLCS toolbox extra bibliotheken vol handige AutoCAD NLCS objecten zoals verkeersborden, personen en dynamische drempels. Kortom, deze toolbox is een absolute must voor iedereen die aan de slag gaat met AutoCAD NLCS tekeningen.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD NLCS functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Paul van Elten over het InfraCAD CE Beta-project
  ‘Bij CAD Accent luisteren ze naar hun klanten’

  Paul van Elten, landmeter bij KWS Utrecht, was deelnemer aan het Beta-traject van InfraCAD CE . Dat is hem prima bevallen. Vooral de open opstelling van de technische mensen vindt hij een groot pluspunt.

 • Yücel Özmen over de service van CAD Accent
  ‘Heel veel bedrijven kunnen hier gelukkig van worden’

  Yücel Özmen, teamleider ingenieursbureau van de gemeente Capelle aan den IJssel, is meer dan tevreden over InfraCAD én over het contact met CAD Accent. Wat hem betreft gaat de samenwerking nog vele jaren duren.