AutoCAD Civil 3D Tools

AutoCAD Civil 3D gereedschappen

AutoCAD Civil 3D heeft veel krachtige functies om intelligente objecten te maken, zoals Surfaces, Profiles en Corridors. Wie zich een weg weet te banen door alle mogelijkheden, kan met Civil 3D zeer snel resultaten boeken. Maar die vele mogelijkheden, opties en instellingen in Civil 3D zorgen er ook voor dat het gebruik van bepaalde functies vrij omslachtig werkt.

InfraCAD CE biedt een aantal krachtige functies om Civil 3D objecten nog eenvoudiger te maken en aan te passen. De module Civil 3D gereedschappen is een ‘groeimodule’ en wij staan open voor suggesties en wensen. Heeft u goede ideeën, laat het ons weten!

Civil 3D Gereedschappen

Video: Depotmeting in InfraCAD CE

Depotmeting in InfraCAD CE
In deze video wordt getoond hoe we een Civil 3D Surface van een depotmeting maken en het volume te berekenen t.o.v. een omtreklijn.

Depotmeting in InfraCAD CE
In deze video wordt getoond hoe we een Civil 3D Surface van een depotmeting maken en het volume te berekenen t.o.v. een omtreklijn.

Terreinmodellen

Civil3D terreinmodellenHet maken van een terreinmodel in Civil 3D vergt een aantal handelingen die met de functionaliteit van InfraCAD CE teruggebracht worden tot één stap. Selecteer verschillende objecten en direct wordt een terreinmodel gemaakt, waarbij zelf de verschillende objecten (lijnen, punten, blokken, enz) gecategoriseerd worden toegevoegd. Als er al terreinmodellen bestaan, dan kan ook worden gekozen om de geselecteerde objecten toe te voegen aan een Surface.

Profielen

Civil3D profielen Civil 3D Quick Profiles zijn speciale profielen omdat ze slechts zeer tijdelijk van aard zijn. Na het opslaan van een tekening zijn deze objecten weer verdwenen. Het grotere broertje, de Surface Profile, is omslachtiger te maken. Eerst zal een Alignment gemaakt moeten worden, vervolgens een Surface Profile en daarna nog een Profile View waar de Surface Profile in wordt afgebeeld.


InfraCAD CE heeft functionaliteit om dit terug te brengen tot drie muisklikken: twee om de lijn te bepalen door de Surface, en de derde om het profielraster te plaatsen. InfraCAD CE maakt op de achtergrond zelf de intelligente objecten zoals een Alignment en Surface Profile aan.

Kleurenschema's

Civil3D kleurenschemaWie in Civil 3D kleurenschema's toe wil passen op Surfaces, komt erachter dat dit niet altijd reageert zoals je verwacht…

Ook wordt regelmatig de vraag gesteld hoe de door Civil 3D gebruikte kleuren eenvoudig kunnen worden omgezet naar een ander kleurenschema. Civil 3D past bijvoorbeeld het Rainbow-kleurenschema precies andersom toe dan in Nederland gebruikelijk is, met bijvoorbeeld de Bosatlas kleuren.

InfraCAD CE heeft krachtige functionaliteit om eigen kleurenschema's te maken voor zowel Surfaces als Volume Surfaces. Kleurenranges kunnen eenvoudig worden samengesteld tussen twee kleuren, naar wens worden omgekeerd en met elke gewenste tussenstap worden toegepast op één of meerdere Surfaces. De kleurenschema's kunnen ook naadloos worden toegepast op twee naastliggende Surfaces, zo kan vervolgens worden volstaan met één kleurenlegenda die voor alle Surfaces geldend is.

Kabels en leidingen

Civil3D kabels en leidingenKabels en leidingen die zijn gevectoriseerd met InfraCAD, worden altijd getekend als 2D polylijnen. De 3D data ontbreekt, dit wordt in een Klic-melding niet meegeleverd. Soms is het handig om in een 3D ontwerp in Civil 3D toch de kabels en leidingen als 3D objecten te zien, al is het maar met een standaard diepte. De meeste kabels en leidingen liggen volgens een bepaald profiel op een standaard diepte onder maaiveld.

InfraCAD CE heeft een slimme functie om in één keer alle kabels en leidingen te plaatsen op een op te geven diepte onder een bestaande Surface. Nu worden het 3D polylijnen en kan in een ontwerp makkelijker worden aangesloten op bestaande leidingen, of deze worden ontweken.

Video: AHN3 importeren

AHN Importeren met InfraCAD CE
In deze video laten we zien hoe u in InfraCAD CE met één muisklik een gebied met AHN3 punten te importeren in Civil 3D. Daarbij wordt deze data direct omgevormd tot een Civil 3D Surface.

AHN Importeren met InfraCAD CE
In deze video laten we zien hoe u in InfraCAD CE met één muisklik een gebied met AHN3 punten te importeren in Civil 3D. Daarbij wordt deze data direct omgevormd tot een Civil 3D Surface.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van InfraCAD CE voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD CE 30 dagen kunt proberen.

referenties

  • Guus Brings, werkvoorbereider civiele techniek bij de gemeente Roerdalen:

    “We hebben eerst de trial-versie van InfraCAD geprobeerd en die beviel super! Het scheelt veel tekenwerk en je ziet veel sneller waar problemen kunnen ontstaan.”

  • Wil Lambo, Service Level Manager bij KPN:

    “InfraCAD is een prachtig staaltje dienstverlening richting grondroerders, gemeenten en projectontwikkelaars voor het inlezen van Klic-gebiedsinformatie in o.a. Microstation. Gebruiksvriendelijk, snel en buitengewoon zinvol. Ik ben er blij mee!”