tools

Slimme gereedschappen in AutoCAD

InfraCAD biedt een serie handige gereedschappen om het leven van een civieltechnisch tekenaar eenvoudiger te maken. De module Gereedschappen is een ‘groeimodule’ en wij staan open voor suggesties en wensen. Heeft u goede ideeën, laat het ons weten!

Dynamische Taludarcering

TaludarceringenTaludarceringen zijn, ondanks de aanduiding “arcering”, symbolische aanduidingen van een helling, van bovenaf gezien. Door middel van afwisselende korte en lange lijnen kan worden aangegeven waar de hoogste kant zit. Soms worden taludarceringen geplaatst via een blocksymbool waar drie tot vijf lijnen in zitten. Bij parallelle breeklijnen kan dit prima volstaan. Maar omdat taluds meestal grillig verlopen is het handiger om de taludlijnen te plaatsen met behulp van slimme functionaliteit.

InfraCAD bevat krachtige functionaliteit om snel en eenvoudig een talud te plaatsen wat ook nog eens dynamisch is! Door het selecteren van boven- en ondergrens zal InfraCAD de taludarcering automatisch plaatsen over de aangegeven lengte.

Wanneer deze lijnen een hoogte bevatten zal InfraCAD te taludlijnen automatisch de juiste richting geven. De dynamische eigenschapen van de taludarcering zorgen ervoor dat wanneer een onder- of bovengrens wijzigt, de taludlijnen automatisch geüpdate worden.

Dynamische Peilmaten

Dynamische peilmatenPeilmaten vormen een belangrijk onderdeel van dwarsprofielen. InfraCAD bevat dynamische peilmaten die voldoen aan de NLCS. Binnen een dwarsprofiel wordt een ‘leidende’ peilmaat geplaatst op een bekende hoogte. Alle volgende peilmaten die vervolgens in dit dwarsprofiel geplaatst worden, zijn gekoppeld aan de ‘leidende’ peilmaat en zullen automatisch de juiste hoogte weergeven.

Hoeveelheden

hoeveelhedenMet de calculatiefuncties kunt u met één druk op de knop de totale lengte of oppervlakte van objecten in een tekening bepalen: bijvoorbeeld voor het bepalen van de totaallengte gasleiding of een totaaloppervlakte straatwerk. De resultaten worden geëxporteerd en kunnen geopend worden met Excel.

Paalafwijkingen

Paalafwijkingen Civil3dHet vergelijken van puntobjecten zoals heipalen tussen bijvoorbeeld een controlemeting en het oorspronkelijke ontwerp, is met behulp van de handige functionaliteit in InfraCAD CE zeer eenvoudig te doen.

Naar keuze kan elk puntobject worden gemaatvoerd of alleen die met een te grote afwijking, en de objecten kunnen eventueel onder een hoek worden gemaatvoerd. Zo kan eenvoudig in de richting van een stramien of funderingsbalk worden gecontroleerd.

Maatvoering

Maatvoering Civil3DInfraCAD biedt u een aantal slimme maatvoeringfuncties, gebaseerd op zichtlijnen en loodlijnen, welke met name bedoeld zijn voor het maatvoeren van kabels en leidingen. Deze functies stellen u in staat om maatvoering op een zeer snelle en efficiënte wijze te plaatsen of uit te zetten, zelfs wanneer de ondergrond in een Xref binnen de tekening aanwezig is.

TOP25 achtergrond

Bronkaarten KadasterHet Kadaster levert via de PDOK.nl website de Top25 Rasterbestanden als brondata aan. Wie deze als achtergrond in de tekening wil hebben, zal hiervoor enige inspanning moeten verrichten.

InfraCAD CE heeft daarvoor een handige functie om met één druk op de knop een Top 25 Raster achtergrondkaart te plaatsen in de tekening. Zo is snel te zien hoe uw meting of ontwerp zich verhoudt tot de omgeving. Ook zal uw tekening een stuk fraaier uit de plotter komen.

Van de Top25 Raster bestanden is voor InfraCAD CE een lokale dataset beschikbaar aan als download. Deze kan kosteloos worden gedownload en eventueel op uw netwerk worden geïnstalleerd. Zo kunnen alle medewerkers uit dezelfde bron de data ophalen die ze nodig hebben.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van InfraCAD voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

  • Guus Brings, werkvoorbereider civiele techniek bij de gemeente Roerdalen:

    “We hebben eerst de trial-versie van InfraCAD geprobeerd en die beviel super! Het scheelt veel tekenwerk en je ziet veel sneller waar problemen kunnen ontstaan.”

  • Ruud Mantel over de civiele oplossingen
    ‘2D en 3D groeien nu naar elkaar toe’

    Ruud Mantel is directeur van Landmeetkundig en Adviesbureau Meet (Heteren). Hij stuitte min of meer toevallig op InfraCAD, maar wil intussen niet meer zonder.