nlcs

Voordelen van NLCS voor Opdrachtgevers

OpdrachtgeversIn civiele projecten schrijven overheid en semioverheid als grootste opdrachtgevers steeds vaker de NLCS voor in bestekken. De reden hiervoor is eenvoudig: Door het inzetten van de NLCS worden kosten bespaard! Hieronder leest u welke voordelen u als opdrachtgever kunt bereiken met de NLCS.

 • Besparen op Beheerkosten
 • Geautomatiseerde controle
 • Efficiënter uitbesteden
 • Meer flexibiliteit

Besparen op Beheerkosten

OpdrachtgeversVeel opdrachtgevers zijn erg gehecht aan hun ‘eigen’ tekenstandaard; er wordt al sinds jaar en dag volgens deze eigen standaard getekend en iedereen is ‘eraan gewend’. Maar het hanteren van een eigen tekenstandaard is erg kostbaar…

Een bibliotheek is niet statisch maar er worden steeds nieuwe dingen aan toegevoegd. Hiervoor is overleg nodig, er moeten tekenrichtlijnen gemaakt (en bijgehouden!) worden en alles moet eenduidig gecommuniceerd worden naar interne en externe partijen. Vaak komt hier ook nog een stukje eigen configuratie bovenop, welke weer met een nieuwe versie AutoCAD of Microstation geüpgrade moet worden.

Kortom, een ‘eigen’ tekenstandaard moet beheerd worden en dit kost tijd en geld. Met de NLCS betaalt u een kleine beheerbijdrage per jaar en wordt het beheer volledig uit handen genomen. Natuurlijk kost het overschakelen van uw eigen tekenstandaard naar de NLCS ook tijd en geld, maar dit is in principe eenmalig en deze kosten zijn snel terugverdiend.

Conclusie: Als (overheid) opdrachtgever in de civiele infrastructuur kunt u besparen u op beheerkosten door over te stappen naar de NLCS.

Geautomatiseerde controle

OpdrachtgeversWanneer u als opdrachtgever tekeningen ontvangt van een of meerdere opdrachtnemers, is de controle ervan vaak erg arbeidsintensief en beperkt deze zich vaak tot een visuele controle. Op deze manier worden tekeningen die ‘onder water’ niet netjes getekend zijn, vaak toch geaccepteerd. Op het moment dat deze tekeningen in een Beheersysteem (GIS) gebracht moeten gaan worden, levert dit vaak problemen (en extra kosten) op.

Wanneer u als (overheid) opdrachtgever de NLCS voorschrijft, biedt InfraCAD krachtige controlefunctionaliteit die tekeningen technisch controleert op de NLCS. Dit soort geautomatiseerde controlefunctionaliteit is vaak niet voorhanden met een ‘eigen’ tekenstandaard en als dit wel het geval is kost het ontwikkelen en onderhouden hiervan vaak veel geld.

Efficiënter uitbesteden

OpdrachtgeversOpdrachtgevers besteden steeds vaker het tekenwerk uit. Veel opdrachtnemers werken voor meerdere opdrachtgevers en moeten iedere keer ‘schakelen’ tussen de verschillende ‘eigen’ tekenstandaarden van de opdrachtgevers. Dit komt de snelheid niet ten goede en daarnaast is het synchroon houden van al deze verschillende standaarden met die van de opdrachtgevers ook al een missie op zich. Deze extra kosten moeten uit de lengte of breedte komen en zullen zichtbaar of onzichtbaar doorberekend worden aan de opdrachtgevers.

Wanneer opdrachtnemers altijd gebruik maken van één tekenstandaard (NLCS) zal het tekenwerk minder tijd in beslag nemen en zult u als opdrachtgever dus ook minder kosten doorberekend krijgen.

Meer flexibiliteit

OpdrachtgeversBij grotere projecten kan het voor de overheid voordelig zijn om opdrachtnemers per fase te laten inschrijven. Hierdoor worden verschillende fasen van een project soms door meerdere opdrachtnemers uitgevoerd.

Wanneer u als opdrachtgever geen eigen standaard heeft, is de kans groot dat verschillende opdrachtnemers het tekenwerk gaan opleveren in hun eigen standaard. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om partij B verder te laten werken op de tekeningen die partij A opgeleverd heeft. U zou dus eigenlijk een tekenstandaard dienen voor te schrijven, maar een eigen tekenstandaard kost weer veel geld. Hier biedt de NLCS dus een prima oplossing!

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD NLCS functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Ruud Mantel over de civiele oplossingen
  ‘2D en 3D groeien nu naar elkaar toe’

  Ruud Mantel is directeur van Landmeetkundig en Adviesbureau Meet (Heteren). Hij stuitte min of meer toevallig op InfraCAD, maar wil intussen niet meer zonder.

 • Jan-Willem Selen en de overstap naar NLCS
  ‘We zijn vooral verrast door het gebruiksgemak van InfraCAD’

  Jan-Willem Selen, projectvoorbereider van de gemeente Venlo, had aanvankelijk weinig aandacht voor de NLCS. Maar eenmaal in gebruik is het oordeel helder: "dit hadden we eerder moeten weten".