klic

Een Klic-melding doen via Klic-online

Wanneer in een bepaald gebied graafwerkzaamheden gepland zijn, dient een grondroerder zich op de hoogte te stellen over de locatie en aard van in de grond aanwezige netwerken. Deze informatie bevindt zich bij diverse netbeheerders.

Drie soorten Klic-meldingen

 • Graafmelding (max. 500 x 500 meter) Wanneer u gaat graven met behulp van een machine (kraan, boor, heimachine, etc. etc.) bent u wettelijk verplicht een Graafmelding te doen.
 • Oriëntatieverzoek (max. 2500 x 2500 meter) Als u wilt weten waar ondergrondse kabels en leidingen liggen, bijvoorbeeld in de voorbereiding van een project, kunt u een Oriëntatieverzoek doen. U mag op basis van deze informatie niet machinaal gaan graven.
 • Calamiteitenmelding (max. 500 x 500 meter) Als er persoonlijk letsel, milieuschade of economische schade dreigt en u kunt niet wachten met graven, dient u een Calamiteitenmelding te doen.

Aanmelden bij het Kadaster

Klic-online is 24 uur per dag beschikbaar. Om gebruik te kunnen maken van Klic-online dient u zich eenmalig te registreren bij het Kadaster door het online aanmeldformulier in te vullen. Binnen enkele dagen na uw aanmelding ontvangt u van het Kadaster een bevestiging van uw inschrijving en de inlog-gegevens voor Klic-online.

Stap 1: Klic-melding aanvragen

Een Klic-melding doen via Klic Online is erg eenvoudig:
 • Inloggen op Mijn Kadaster
 • Kies ‘Klic Online’
 • Kies ‘Aanvragen gebiedsinformatie’
 • Vul de benodigde gegevens in en teken de locatie in op de kaart
 • Bevestig uw aanvraag.

Klic melding invoeren via Klic Online
In deze video wordt getoond hoe een Klic melding wordt aangevraagd via Klic Online volgens bovenstaande stappen.

Klic melding invoeren via Klic Online
In deze video wordt getoond hoe een Klic melding wordt aangevraagd via Klic Online volgens bovenstaande stappen.

Klic Online stuurt per mail een ontvangstbevestiging waarop u een overzicht van de netbeheerders in het graafgebied terugvindt. Het advies is om deze ontvangstbevestiging op te slaan in uw (digitale) meldingenarchief.

Stap 2: De informatie van een Klic-melding downloaden

Binnen twee werkdagen verzamelt Klic Online alle informatie bij de diverse netbeheerders en stelt deze via een download (ZIP-bestand) beschikbaar aan de grondroerder. Volg bij het downloaden en opslaan van een Klic-melding de volgende stappen:

 1. U ontvangt hiervan een e-mail met een download link naar het ZIP-bestand.
 2. Download het ZIP-bestand (Let op: u kunt een Klic Online levering maximaal 5 x downloaden)
 3. Het verdient de voorkeur om de Klic-meldingen op een logische locatie op te slaan, waarbij per Klic-melding alle bestanden in een eigen submap (directory) worden uitgepakt. Dit kan een centrale omgeving op de server zijn, maar ook een submap binnen een project. De naam van de submappen in dit voorbeeld is gelijk aan het nummer van de Klic-melding.
 4. In de leveringsinformatie (LI) leest u of de Klic Online levering compleet is. Als er nog informatie van een netbeheerder ontbreekt, ontvangt u later een aangevulde levering met een hoger versienummer. Deze vervangt de voorgaande levering.

Stap 3: Een Klic-melding importeren in uw tekening

Vanaf 1 juli zullen alle leveringen volledig in vectoren zijn die dan met InfraCAD Map volledig kunnen worden verwerkt. Tot die tijd hebben we te maken met de hybride Klic-meldingen.
Voor het verwerken hiervan hebben we een stappenplan Verwerken hybride Klic-meldingen opgesteld, dat tevens vermeldt welke software u nodig heeft en welke u moet vervangen.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD KLIC functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Martijn Romijn, Hoofd Ingenieursbureau van de gemeente Leiden:

  “InfraCAD werkt heel gemakkelijk. Ook als je weinig tekenervaring hebt, kun je ermee overweg.”

 • Ramon Janssen over de civiele oplossingen
  ‘InfraCAD zorgt voor veel houvast’

  Ramon Janssen, hoofd tekenkamer van BAM Infratechniek Zuid, wist vrijwel direct dat hij verder wilde met InfraCAD. Gebruiksgemak en tijd- en kostenbesparing zijn wat hem betreft de voornaamste pluspunten.