Nieuwe methode PDOK om BGT en Kadastrale kaart te verwerken

Via PDOK stelt de overheid geo-informatie beschikbaar, welke met InfraCAD Map (Desktop) eenvoudig in uw tekening kan worden geladen conform de NLCS. In dit forum vindt u vragen en antwoorden hierover.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Anton
Berichten: 78

Nieuwe methode PDOK om BGT en Kadastrale kaart te verwerken

Berichtdoor Anton » vr 28 feb 2020, 09:29

Het Kadaster verbetert voortdurend de beschikbare services van de PDOK. Een recente verbetering (eerste kwartaal 2020) is het proces om BGT en Kadastrale kaarten te verwerken. Deze verbetering zorgt ervoor dat de data eerst wordt samengesteld en daarna pas wordt aangeboden aan de gebruiker. Dit levert een enorme snelheidsverbetering op! Bovendien wordt de data nu dagelijks bijgewerkt en is hierdoor ook de kwaliteit en actualiteit verbeterd.

Omdat het proces onder water ingrijpend gewijzigd is, zorgt dit ook voor een andere werkwijze in InfraCAD Map. Het proces is nu gesplitst in twee stappen.

Stap 1: Gebieden aanvragen
Met de nieuwe service zal een gebied eerst aangevraagd worden bij PDOK. Na het aanvragen zal de service alle data gaan verzamelen en samenvoegen tot een download-bestand. Tijdens dit proces hoeft de gebruiker niet verbonden te zijn met PDOK omdat het op de servers van PDOK wordt uitgevoerd. Zodra alle gegevens zijn verzameld, zal de PDOK een seintje geven aan InfraCAD Map dat het gebied klaar is om te downloaden en te verwerken.

Stap 2: Gebieden verwerken
Nadat het gebied beschikbaar is gesteld door PDOK, kan deze worden verwerkt. Als het bestand nog niet is gedownload, zal InfraCAD Map dit doen voor de verwerking. De data blijft bewaard voor hergebruik. Het gebied kan daardoor op een later tijdstip ook in een andere tekening worden verwerkt of worden hergebruikt in bijvoorbeeld InfraWorks.

Voordelen
De nieuwe werkwijze biedt veel voordelen.
  • In batch aanvragen en verwerken van gebieden
  • De gebieden kunnen worden hergebruikt
  • De gebieden kunnen gedeeld worden met collega's via een netwerklocatie voor de opslag
  • Het aanvragen en verwerken gaat vele malen sneller
InfraCAD Map
Deze nieuwe werkwijze zal naast een groot aantal andere verbeteringen beschikbaar zijn in InfraCAD Map v7 en hoger.


Upgraden voor 1 april
Voor de Kadastrale kaart geldt dat het Kadaster de ‘oude methode’ nog tot 1 april 2020 blijft ondersteunen. Daarna is het dus niet meer mogelijk om met InfraCAD MAP versie 6 de Kadastrale kaart te verwerken.

Voor BGT geldt dat het Kadaster na de zomer stopt met het ondersteunen van de oude methode. Voor gebruikers van InfraCAD Map is het dus belangrijk om tijdig over te stappen naar versie 7.

Lees ook: InfraCAD Map versie 7: dit zijn de voordelen

Update 27 maart 2020 - Bericht van PDOK:
De webservices van de Digitale kadastrale kaart v3 worden vanaf heden niet meer bijgewerkt.

De webservices blijven, vanwege het grote aantal afnemers dat nog niet over is op v4 en de situatie rondom het Coronavirus waardoor organisaties minder makkelijk kunnen acteren op de wijziging, voorlopig nog beschikbaar tot 1 juni 2020. De Digitale kadastrale kaart v3 toont de toestand van 29 februari 2020. Versie 4 van de Digitale kadastrale kaart wordt dagelijks bijgewerkt.

NLCS workshop - Landmeter