De NLCS toepassen in uw Lisp functies

De NLCS vormt de basis voor alle programma’s in de InfraCAD Suite. In dit forum kunt u terecht voor vragen en antwoorden over de NLCS binnen de verschillende InfraCAD programma’s.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Henk
Berichten: 294

De NLCS toepassen in uw Lisp functies

Berichtdoor Henk » wo 08 jun 2016, 12:02

De toepassing van AutoLisp functies kan een belangrijke bijdrage leveren aan een hoog rendement van uw dagelijkse tekenwerk met AutoCAD. InfraCAD bevat een kleine API met ruim vijftig Lisp routines waarmee u uw eigen functionaliteit kunt aanvullen. Voor de AutoLisp programmeur wordt het hiermee een stuk eenvoudiger om functies te ontwikkelen die volgens de NLCS kunnen tekenen.

Is InfraCAD binnen AutoCAD aanwezig, dan is het mogelijk om met behulp van de NLCS Module uw Lisp functionaliteit volledig af te stemmen op de NLCS standaard, en volop gebruik te maken van alle lijnstijlen, arceringen en symbolen uit de NLCS bibliotheek.

Actieve instellingen

De actieve instellingen op het NLCS panel en op het tabblad “NLCS” van het “InfraCAD Instellingen” dialoogscherm spelen een belangrijke rol in de NLCS functionaliteit van InfraCAD. Er zijn niet alleen Lisp functies beschikbaar om deze basisinstellingen (bijvoorbeeld de actieve Discipline of de Status) op te vragen of aan te passen: ook zijn er functies die het actieve NLCS object van een ‘Historie’ lijst kunnen instellen, of de gegevens ervan kunnen opvragen.

Afbeelding

De actieve instellingen aansturen

Afbeelding

De actieve NLCS objecten van de ‘Historie’ lijsten instellen of opvragen

Door de NLCS bibliotheek bladeren

Binnen InfraCAD is het met behulp van de “Objectbibliotheek” dialoogschermen mogelijk om eenvoudig en snel door de NLCS bibliotheek te bladeren of een specifiek NLCS object te zoeken; het geselecteerde Object zal als het actieve NLCS object in de betreffende ‘Historie’ lijst worden opgenomen. De AutoLisp API beschikt over functionaliteit om met behulp van dezelfde schermen een NLCS Object te selecteren en de eigenschappen hiervan terug te geven aan de opvragende Lisp functie.

Afbeelding

Met behulp van de “Objectbibliotheek” schermen zoeken en bladeren

Tekenen volgens de NLCS

De Lisp API beschikt over functies om AutoCAD lagen en stijlen aan te maken met de naamgeving en eigenschappen volgens de richtlijnen van de NLCS. Functies voor het aanmaken van een AutoCAD Layer, TextStyle, DimensionStyle en MLeaderStyle zijn aanwezig. Het enige wat de Lisp programmeur dan nog hoeft te doen is het tekenen van de AutoCAD Entities zelf.

De NLCS functionaliteit uitschakelen

Het is goed denkbaar dat de werking van de NLCS module het functioneren van uw Lisp functies beïnvloedt: wanneer met Lisp de standaard AutoCAD commando’s worden aangeroepen (bijvoorbeeld "LINE"), zal InfraCAD deze commando’s afvangen en het getekende object omzetten naar het actieve NLCS object. Er zijn Lisp routines beschikbaar die deze werking tijdelijk kunnen stoppen of volledig kunnen uitschakelen.

Meer informatie
Volledige informatie over de Lisp API, met een overzicht van alle functies, beschrijvingen van alle variabelen per Lisp functie en aangevuld met voorbeelden, vindt u in de handleiding onder de ? knop van InfraCAD.

NLCS workshop - Landmeter