Nieuwe versie InfraCAD Map v8.0

Via PDOK stelt de overheid geo-informatie beschikbaar, welke met InfraCAD Map (Desktop) eenvoudig in uw tekening kan worden geladen conform de NLCS. In dit forum vindt u vragen en antwoorden hierover.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Anton
Berichten: 78

Nieuwe versie InfraCAD Map v8.0

Berichtdoor Anton » di 21 feb 2023, 14:18

InfraCAD Map is vernieuwd! Sinds januari 2023 is versie 8.0 beschikbaar gekomen. Zo op het oog lijkt er niet veel gewijzigd, maar op de achtergrond wel degelijk. Wat is er allemaal nieuw en verbeterd?

Holixa licentiemechanisme
De meest in het oog springend is dat alle InfraCAD applicaties vanaf v8.0 alleen nog beschikken over ons nieuwe licentiemechanisme Holixa. Deze is vele malen flexibeler te beheren dan ons "oude" systeem. Je moet wel even omschakelen maar dat is met ons stappenplan niet heel uitdagend.


NLCS v5
Nadat de licenties geregeld zijn, is de grootste visuele wijziging dat InfraCAD Map v8.0 gebruik maakt van de laatste NLCS bibliotheek, versie 5.0. Het BIM Loket heeft een grote optimalisatieslag gedaan en daarbij zijn grote wijzigingen doorgevoerd. Hier hebben we als Arkance Systems geen invloed op maar merken wel de gevolgen. Bijvoorbeeld dat de mapping tussen BGT en NLCS nu wordt beheerd door het BIM Loket en dat daarbij andere kleuren zijn toegepast dan in voorgaande InfraCAD Map versies gebruikelijk was.
bgt-infracadmap-v8-nlcs-v5.jpg
bgt-infracadmap-v8-nlcs-v5.jpg (652.78 KiB) 830 keer bekeken
Niet iedereen kan de rode verhardingslijnen en de lichte vlakken waarderen. Voor wie vragen heeft over de keuzes die zijn gemaakt in de NLCS v5.0, kan het beste contact opnemen met het BIM Loket. Het voordeel van het beheren van de mapping door het BIM Loket is natuurlijk wel dat de uitwisselbaarheid wordt vergroot, er is nu geen verschil meer in de verwerkte ondergronden, met welke software het dan ook is verwerkt.


Optimalisatiestrategieën Kadaster
Naast bovengenoemde wijzigingen is ook het Kadaster voortdurend aan het vernieuwen. Zo is er een nieuwe URL strategie waarbij langzamerhand alle databronnen naar generieke URL's worden omgezet. De oude databronnen worden dan meestal nog een half jaar beschikbaar gesteld (maar niet altijd geactualiseerd). Ook zijn er helaas databronnen verdwenen, waaronder de OpenTopo achtergrondkaart. Deze bleek veelvuldig in gebruik bij de InfraCAD Map gebruikers en wordt sindsdien erg gemist.
De maker van deze kaart heeft besloten om de kaart niet meer kosteloos beschikbaar te stellen. Het maken van zo'n kaart is niet alleen erg arbeidsintensief maar ook kostentechnisch heel duur. Vandaar zijn keuze om het niet meer via PDOK aan te bieden. Dit heeft geresulteerd dat de kaart ook niet meer in InfraCAD Map beschikbaar is.
Wel zijn er alternatieve achtergrondkaarten toegevoegd die misschien als vervanging kunnen gelden. En natuurlijk de Luchtfoto 2022 is ook beschikbaar gekomen!

Al met al weer veel wijzigingen en verbeteringen. Hopelijk worden de wijzigingen vanzelf ook als verbetering gezien.

NLCS workshop - Landmeter