Lijntypes binnen AutoCAD en de NLCS

De NLCS vormt de basis voor alle programma’s in de InfraCAD Suite. In dit forum kunt u terecht voor vragen en antwoorden over de NLCS binnen de verschillende InfraCAD programma’s.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Frank
Berichten: 68

Lijntypes binnen AutoCAD en de NLCS

Berichtdoor Frank » ma 14 dec 2015, 18:05

Voor de weergave van (NLCS) lijntypes binnen AutoCAD zijn verschillende instellingen beschikbaar. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van deze mogelijkheden die de presentatie van lijnstijlen in de tekening regelen, zowel de instellingen voor de Modelspace als voor de Paperspace/Layout en de bijbehorende plot.

Verschillende variabelen
Eigenlijk vanaf het begin van AutoCAD hebben we de mogelijkheid om gebruik te maken van de LTSCALE variabele. Maar naast deze instellingen hebben we ook nog mogelijkheden voor het instellen van de MSLTSCALE, PSLTSCALE en de CELTSCALE. Hieronder een uitleg van deze variabelen

MSLTSCALE: Model Space Linetype Scale
De MSLTSCALE regelt de weergave van de lijntypes op de Modelspace door middel van de actieve Annotation Scale. Met de waarde 1 voor de MSLTSCALE worden lijnstijlen op de Modelspace getoond zoals deze hoort bij de actieve annotation scale. Dit komt overeen met de weergave in een viewport met deze verschaling.

Afbeelding
Voorbeeld lijntype in modelspace bij schaal 1:200

Na het wisselen van de annotatieve schaal in de ModelSpace moet het commando REGEN worden uitgevoerd om de wijziging ook daadwerkelijk door te voeren.

Afbeelding
Voorbeeld lijntype in modelspace bij schaal 1:1000

PSLTSCALE: Paper Space Linetype Scale
De PSLTSCALE regelt de lijntype verschaling van zichtbare objecten binnen een viewport. Wanneer deze instelling is ingesteld op de waarde 1 dan worden lijntypes altijd op dezelfde manier getoond op de Paperspace / plot. De standaardwaarde voor de PSLTSCALE is 1.

Afbeelding
Voorbeeld lijntype bij verschillende schalen met PSLTSCALE op 1

LTSCALE: Linetype scale
De LTSCALE regelt de algemene instelling (global linetype scale) voor de verschaling van alle lijntypes voor aanwezige objecten. Wanneer deze waarde wordt gewijzigd heeft dit direct invloed op alle onderdelen in de tekening. De Standaardwaarde voor de LTSCALE is 1.

CELTSCALE: Current Element Linetype Scale
De CELTSCALE regelt de schaalfactor van ieder uniek object, een Property Override. Deze kan via de variabele worden ingegeven maar tevens via de properties palette aanpasbaar door middel van het onderdeel Linetype Scale.

Afbeelding
Linetype scale eigenschappen

Ideale instellingen
Voor een goede werking van de verschaling voor lijntypes in combinatie met de NLCS kunnen onderstaande instellingen worden gebruikt:
MSLTSCALE = 1
PSLTSCALE = 1
LTSCALE = 1.0
CELTSCALE = 1.0

InfraCAD NLCS module en Legenda Gereedschappen
Binnen InfraCAD is het mogelijk automatisch een legenda te genereren op basis van zichtbare objecten in een viewport. Indien er gewerkt wordt met de eerder aangegeven ideale instellingen dan worden de lijntypes in de legenda hetzelfde getoond als in de viewport(s).

Mocht er om een bepaalde reden toch afgeweken moeten worden van deze presentatie dan kan voor de legenda een aparte lijntypeschaal worden gebruikt.
Zie hiervoor paragraaf 6.5.3 Legenda wijzigen van de handleiding.

NLCS workshop - Landmeter