Maak jij al gebruik van de NLCS Bibliotheek?

De NLCS vormt de basis voor alle programma’s in de InfraCAD Suite. In dit forum kunt u terecht voor vragen en antwoorden over de NLCS binnen de verschillende InfraCAD programma’s.

Moderators: Henk, Emre, Bram, Anton, Frank

Gebruikersavatar

Topic author
Bram
Berichten: 2

Maak jij al gebruik van de NLCS Bibliotheek?

Berichtdoor Bram » wo 23 okt 2019, 10:01

Afbeelding
Ons dichtbevolkte landje is voor infrastructurele- en civieltechnische ontwerpers een flinke uitdaging. Elke ontwikkeling om projecten eenvoudiger en efficiënter te maken wordt door de sector dan ook met open armen ontvangen. De Nederlandse CAD Standaard (NLCS) en NLCS Bibliotheek zijn voorbeelden van zo'n positieve vooruitgang. Deze brengen uniformiteit in je projecten en bevorderen de uitwisselbaarheid tussen partijen. Maar het kan beter: met de bibliotheken van InfraCAD produceer je nóg sneller NLCS tekeningen.

Werkproces standaardiseren met NLCS Waarschijnlijk maakt jouw organisatie al in een of andere vorm gebruik van een bibliotheek. Logisch ook, want het is een uitstekende manier om onderdelen van het werkproces te standaardiseren, vereenvoudigen en versnellen. Projecten worden hierdoor betrouwbaarder, efficiënter en goedkoper.

infoDe NLCS is dé standaard voor CAD-tekenwerk in Nederlandse infrastructurele en civiele projecten en wordt ontwikkeld door toonaangevende organisaties uit de GWW-sector.

Wist u dat… sinds juni 2018
overheden ‘verplicht’ zijn de NLCS toe te passen
?
Ook voor het ontwerpen van infrastructurele en civieltechnische projecten valt er veel winst te boeken door gebruik te maken van bibliotheken, bijvoorbeeld voor CAD-tekeningen. Door deze ook nog te combineren met de NLCS ontstaat een krachtig instrument om projecten accuraat, eenduidig en snel uit te werken.

NLCS Structuur en NLCS Bibliotheek De NLCS is opgebouwd uit een structuur (formele beschrijving) en een bibliotheek. De structuur legt afspraken vast over de tekenstandaard: de bestandsopbouw, het omgaan met metadata en de presentatie van objecten en tekeningen. Dit gebeurt aan de hand van coderingen en vormt het kader van waaruit objecten worden opgebouwd én getoetst.

De NLCS Bibliotheek is een basisset met veel voorkomende objecten zoals symbolen, lijntypes en arceringen waar de NLCS structuur in is verwerkt. Tekeningen die met objecten uit deze bibliotheek worden opgezet, voldoen dus direct aan de NLCS standaard.

NLCS tekeningen maken met InfraCAD Hoewel er veel objecten in de NLCS zijn verwerkt, is het verre van compleet en is er ruimte voor verbetering. Daar hebben we InfraCAD voor ontwikkeld. Niet alleen voor het uitbreiden van de bibliotheek, maar voor het hele proces rondom het tekenen met de NLCS.

InfraCAD heeft krachtige tools om NLCS tekeningen te maken en is volledig geïntegreerd in AutoCAD. Zo kun je:
 • NLCS tekeningen maken en bestaande NLCS tekeningen omzetten;
 • NLCS tekeningen van externe partijen controleren en herstellen ;
 • faseringen aanbrengen;
 • dynamische legenda’s en bijschriften plaatsen;
 • foto’s inventariseren en verwerken in tekeningen;
 • sonderingen importeren en PDF rapporten genereren;
 • AHN3 hoogtebestanden in Civil 3D importeren;
 • PDOK gegevens conform NLCS in tekeningen importeren.

InfraCAD Bibliotheken InfraCAD heeft naast de standaard uitgebreide NLCS Bibliotheek, aanvullende bibliotheken waarmee je als infrastructureel of civieltechnisch tekenaar veel content tot je beschikking hebt:
 • Extra Bibliotheken, met daarin:
  • Nederlandse verkeersborden;
  • Dynamische verkeersdrempels;
  • Staalprofielen;
  • Personen.
 • Project Bibliotheek (eigen content);
 • Gebruiker Bibliotheek (eigen content).
De bibliotheken staan geordend op rang en bepalen welk object, lijntype, arcering of symbool voorrang krijgt. Een onderdeel in een bibliotheek prevaleert daarbij altijd over hetzelfde onderdeel in de onderliggende bibliotheken.
1. NLCS Bibliotheek Onderaan in de rangorde bevindt zich de NLCS bibliotheek. Deze is publiek beschikbaar via het BIM loket en standaard opgenomen in InfraCAD. De bibliotheek bevat veel content en is een uitstekend startpunt om met de NLCS te gaan tekenen.
2. Extra Bibliotheek Boven de NLCS Bibliotheek vind je de Extra Bibliotheek en is de eerste van drie InfraCAD-bibliotheken. Deze bevat extra content die gebruikt wordt in infra- en civiele projecten maar niet in de NLCS bibliotheek voorkomt: verkeersborden, verkeersdrempels, staalprofielen en personen. Daarnaast gebruikt InfraCAD onderdelen uit deze bibliotheek om bijvoorbeeld de functionaliteiten foto-inventarisatie en het importeren van sonderingen mogelijk te maken.
3. Project Bibliotheek De Project Bibliotheek wordt ingezet voor content die specifiek voor een project geldt en is beschikbaar voor meerdere gebruikers binnen hetzelfde project. Door de Project Bibliotheek op te slaan kunnen ook externe partijen gebruik maken van dezelfde content.
4. Gebruiker Bibliotheek Helemaal bovenaan staat de Gebruiker Bibliotheek en prevaleert dus over alle onderliggende bibliotheken. Je vult deze met eigen NLCS objecten, lijntypes, arceringen en symbolen en is handig voor content dat onderdeel is van een bedrijfstemplate of als een object snel nodig is.

Met de NLCS goed op weg Wil je als infrastructureel- en civieltechnisch professional ook graag uniforme tekeningen produceren die makkelijk uit te wisselen zijn? Maak dan gebruik van de NLCS. Het is immers dé standaard in Nederland en wordt door de GWW-sector breed ondersteund, inclusief de overheid.

InfraCAD zelf proberen? Dat kan! Download InfraCAD en test de software 30 dagen lang gratis: Download InfraCAD >>.cron
NLCS workshop - Landmeter