Close Up: InfraCAD Map 7.1

Via PDOK stelt de overheid geo-informatie beschikbaar, welke met InfraCAD Map (Desktop) eenvoudig in uw tekening kan worden geladen conform de NLCS. In dit forum vindt u vragen en antwoorden hierover.

Moderators: Anton, Bram, Henk

Gebruikersavatar

Topic author
Bram
Berichten: 4

Close Up: InfraCAD Map 7.1

Berichtdoor Bram » di 27 jul 2021, 16:11

Begin mei hebben we een nieuwe versie uitgebracht van InfraCAD Map - versie 7.1 - met daarin zowel enkele nieuwe functies als verbeteringen. De grootste wijzigingen bevinden zich ‘onder de motorkap’ en vallen dus niet direct op. Resultaat hiervan is wel dat alles nog soepeler en intuïtiever werkt.

Bij PDOK en Nationaal Georegister worden de databronnen voortdurend verbeterd en aangevuld waardoor soms een aanpassing nodig is in de software. Op dit moment voert het Kadaster een nieuwe URL-strategie door en zijn diverse bronnen herzien. De meeste wijzigingen bij PDOK kennen een overgangsperiode van zes maanden. Gedurende deze periode voeren wij controles uit, passen wij de software aan en informeren wij onze gebruikers dat er een nieuwe versie is. Voor gebruikers van InfraCAD Map is het van belang om hun update-beleid hierop af te stemmen.

Optimalisaties
De belangrijkste optimalisatie is het proces waarbij InfraCAD Map bij het starten controleerde of eerder aangevraagde gebieden waren verlopen. In een enkel geval raakte InfraCAD Map in een loop en dat resulteerde in een vastloper. Dit proces is herzien en sterk verbeterd waardoor dit probleem niet meer optreedt.
Daarnaast is het opvragen van een achtergrondkaart verbeterd. Op sommige systemen kon een pas opgehaalde achtergrondkaart niet worden toegevoegd als External Reference als er tegelijkertijd op de achtergrond een virusscan of cloud-synchronisatie werd uitgevoerd. Ook dit is opgelost in de nieuwe versie.

Tooltips
De bekende Tooltips zijn erg handig maar met zoveel data in de tekening zat de Tooltip ook weleens in de weg. Daarom is er een instelling toegevoegd om de Tooltip pas te tonen als de ALT-toets ingedrukt is terwijl de cursor over een object gaat. Hierdoor is de informatie nog steeds onder handbereik maar staat niet meer in de weg.

Afbeelding
De Tooltip bij een object met data

Interactieve Viewer
De krachtige Interactieve Viewer heeft een kleine wijziging ondergaan. Een nieuw gebied krijgt nu standaard een voorgestelde naam op basis van de plaats waar het gebied zich bevindt. Zo is het nog eenvoudiger om een gebied te verwerken.

Afbeelding
De voorgestelde naam voor het nieuwe gebied


Locatiezoeker op Palette
De Interactieve Viewer beschikte er al over: de locatiezoeker. Eenvoudig zoeken op adres en inzoomen op de bijbehorende applicatie. Deze functionaliteit is nu ook beschikbaar op de Palette van InfraCAD Map. Zoeken op adres waarna ingezoomd kan worden in de tekening in AutoCAD. Met een symbool wordt de exacte locatie aangegeven. Het symbool wordt niet werkelijk aan de tekening toegevoegd, na het regenereren van de tekening is de weergave ervan weer verdwenen.

Afbeelding
De locatiezoeker aan het werk in AutoCAD

Bijschriften
Voor de nieuwe functie in InfraCAD om ineens een heel tracé te voorzien van een Bijschrift zijn er een paar optimalisaties doorgevoerd. Zo is nog eenvoudiger te zien waar wat ligt.

Afbeelding
De nieuwe bijschriftenfunctie voor tracés

Locatiecontrole
InfraCAD Map is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van de databronnen en het internet. Soms is niet duidelijk of er een storing is aan de kant van PDOK of dat een verbinding wordt geblokkeerd door een firewall of bedrijfspolicy. Met de Locatiecontrole worden alle databronnen bevraagd en per afwijking gemeld waarom dit zo is. De eerste controle waarom iets niet naar behoren werkt.

Afbeelding
De controle op paden en internettoegang

Conclusie
InfraCAD Map 7 was de eerste versie met de nieuwe, frisse layout voor hoge-resolutie-schermen. Deze update naar v7.1 is sterk verbeterd en geoptimaliseerd, met dank aan de brede feedback die wij hebben ontvangen van onze gebruikers. Hierdoor zijn zij nu nog beter in staat om hun werk snel en betrouwbaar uit te voeren, én uiteraard volledig conform NLCS.

Interesse in InfraCAD Map?
Neem contact met ons op en we regelen het direct voor u: 085 - 30 30 000

NLCS workshop - Landmeter