AHN 3 - Van hoogtegegevens tot terreinmodel

Heeft u vragen over het verwerken van landmeetkundige gegevens of over InfraCAD CE? In dit forum vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden.

Moderators: Henk, Frank, Emre, Bram, Anton


Topic author
Sonny
Berichten: 4

AHN 3 - Van hoogtegegevens tot terreinmodel

Berichtdoor Sonny » vr 13 nov 2015, 15:03

Afbeelding

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een bestand met gedetailleerde hoogtegegevens voor heel Nederland. De waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat laten het AHN maken voor hun dagelijks werk. De ingewonnen hoogtegegevens zijn sinds maart 2014 openbaar beschikbare data. Sinds september 2015 komt langzaamaan versie 3 beschikbaar van de AHN. Maakt u er al gebruik van?

De beschikbare gegevens zijn via het Nationaal Geo Register te downloaden. Dit register is een verzameling van alle openbare data uit diverse bronnen. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste data te vinden. Van veel bronnen zijn meerdere varianten, of zowel recente en verouderde datasets beschikbaar. Na het zoeken en vinden van de juiste bron wordt een overzicht gegeven van de te downloaden formaten of Online Services. Dit is niet altijd een formaat dat direct in AutoCAD ingelezen kan worden. Ook Map 3D of Civil 3D herkent niet alle formaten die beschikbaar zijn.

De Online Services zijn vaak een WMS of WFS Service. Met de Map 3D functies (die ook aanwezig zijn in Civil 3D) is het mogelijk om een koppeling te leggen met deze Services waardoor een achtergrondkaart verschijnt met de hoogtegegevens.

Afbeelding

In bovenstaand voorbeeld wordt de AHN met een kleurenschema getoond maar er zijn meer Services beschikbaar. O.a. gemeentegrenzen, stadspolygonen, recente luchtfoto's enz. Door meerdere Services te koppelen kunnen deze gegevens worden gecombineerd.

Afbeelding

Soms zijn Services niet beschikbaar. Grote drukte kan een reden zijn, of de data is nog niet geheel beschikbaar gesteld. Sommige bronnen zijn recent (2015) maar andere bronnen gaan niet verder dan 2009 of eerder. Ook is het gebruik van zo'n achtergrondkaart beperkt. Met bijvoorbeeld de AHN kan veel meer, o.a. een terreinmodel maken in Civil 3D.

Terreinmodel
Om een terreinmodel te maken in Civil 3D kan men via de PDOK website of via het Nationaal Geo Register het juiste kaartblad zoeken dat men nodig heeft. CAD Accent heeft om het makkelijker te maken, een functie beschikbaar gemaakt in InfraCAD CE, om rechtstreeks vanuit de tekening het gewenste kaartblad te kunnen downloaden.

Afbeelding

Voor een deel van Nederland is de AHN 3 beschikbaar, waar dit nog niet geleverd kan worden wordt gebruik gemaakt van AHN 2.

In deze functie kan worden aangegeven of het terreinmodel samengesteld dient te worden uit het 5.0 meter grid of het 0.5 meter grid. De data uit het 0.5 meter grid is nauwkeuriger, maar voor het grovere werk is het 5.0 meter grid ruim voldoende. De functie in InfraCAD CE creëert een Civil 3D Surface object waarmee u aan het werk kunt. Volumes berekenen, waterstromen in kaart brengen, kleurenkaarten genereren, en nog veel meer. Door bijvoorbeeld zo'n terreinmodel te voorzien van een topografische kaart of luchtfoto kan een gedetailleerd 3D model gegenereerd worden.

Afbeelding

Conclusie
Ondanks dat de AHN data vrij beschikbaar is, regelt het Nationaal Geo Register niet kant en klare software oplossingen. De data wordt op verschillende manieren aangeboden, en het is aan de gebruiker om daar iets mee te doen. Kiest u er voor om handmatig het juiste kaartblad te zoeken en hier mee te werken in uw GIS applicatie, of kiest u voor gemak en maakt u handig gebruik van bijvoorbeeld InfraCAD CE?  

 • Recente Onderwerpen
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht
 • Bestemmingsplan importeren
  door Erik_Infracad » di 19 mar 2019, 16:14 » in InfraCAD » Overige functies
  5 Reacties
  1513 Weergaves
  Laatste bericht door Aftertouch
  ma 26 aug 2019, 12:48
 • Project-bibliotheek “ASVV Verkeersdrempels en –plateaus”
  door Joost » do 22 aug 2019, 14:11 » in InfraCAD » NLCS
  0 Reacties
  188 Weergaves
  Laatste bericht door Joost
  do 22 aug 2019, 14:11
 • Commando Annotatieve schalen laden
  door WTH_MGA » di 23 jul 2019, 07:38 » in InfraCAD » NLCS
  3 Reacties
  676 Weergaves
  Laatste bericht door WTH_MGA
  wo 24 jul 2019, 05:15
 • klic; lijnobject inzien
  door bvnijnatten » do 18 jul 2019, 12:21 » in InfraCAD » KLIC
  1 Reacties
  565 Weergaves
  Laatste bericht door Anton
  do 18 jul 2019, 12:43
 • Presentatiemodel Kabels en Leidingen in InfraCAD Map
  door Anton » do 04 jul 2019, 10:32 » in InfraCAD » KLIC
  1 Reacties
  907 Weergaves
  Laatste bericht door Anton
  ma 08 jul 2019, 10:02
cron
NLCS workshop - Landmeter