AutoCAD landemeten

Uitzetten - Maatvoeren

Uitzetten is van oudsher een belangrijke taak voor landmeters. Voordat een project gebouwd gaat worden, dient op de werklocatie alles exact gemarkeerd te worden volgens de ontwerptekening. In de woning- en utiliteitsbouw gebruikt men hiervoor de term ‘maatvoeren’, in de wegenbouw wordt gesproken over het ‘uitzetten’ van een project. Binnen InfraCAD CE gebruiken we de term ‘uitzetten’.

Met InfraCAD CE kunt u snel en eenvoudig uitzetpunten in een AutoCAD tekening aanmaken en overzichtelijk beheren. Door middel van handige selecties kunt u snel de gewenste uitzetpunten uit een tekening filteren en exporteren naar een uitzetbestand voor uw GPS of tachymeter.

  • Puntgroepen maken en beheren
  • Uitzetpunten plaatsen of importeren
  • Uitzetbestanden maken

Werken met uitzetbestanden

Het maken van uitzetbestanden kan een arbeidsintensieve klus zijn. Het is belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en precies die punten in de tekening te selecteren die belangrijk zijn voor de landmeter. InfraCAD CE bevat krachtige functionaliteit om uitzetbestanden te maken en te beheren.

Uitzetpunten plaatsen in de ontwerptekening

uitzetpunten plaatsenMet InfraCAD CE kunt u snel en eenvoudig uitzetpunten plaatsen in uw AutoCAD tekening. Bij elk uitzetpunt is het mogelijk om een omschrijving op te geven. In uw meetapparaat is het mogelijk om deze omschrijving te tonen in het venster, zodat het uitzetten ook daadwerkelijk controleerbaar uitgevoerd kan worden.

In AutoCAD kunt u handmatig uitzetpunten plaatsen door gebruik te maken van de AutoCAD Object Snap (Osnap) functionaliteit. Daarbij wordt het unieke puntnummer automatisch opgehoogd en opgeslagen in een attribuut.

Er kan ook gekozen worden om objecten in de tekening te selecteren. Dit kunnen 2D of 3D polylijnen zijn, lijnen, bogen, cirkels, points en blokken. Na het selecteren worden deze objecten automatisch voorzien van een uitzetpunt met uniek puntnummer en de ingestelde omschrijving.

Deze uitzetpunten worden geplaatst op de knikpunten van de lijnen en polylijnen, op de begin-, eind- en midden-boogpunten van bogen (ook van de bogen in een 2D polylijn), het centrumpunt van cirkels en de invoegpunt van blokken en points.

Uitzetbestanden maken van aangeleverde databestanden

In sommige gevallen komt het voor dat een landmeter databestanden krijgt aangeleverd met als doel om deze uit te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een Excel-bestand zijn van een gemeente met informatie over de riolering. Een dergelijk bestand bevat voornamelijk administratieve gegevens, maar bevat ook coördinaten om de locatie aan te duiden.

Wanneer u dergelijke informatie buiten moet gaan uitzetten, kunt u deze met InfraCAD CE eenvoudig importeren in AutoCAD. De coördinaten kunnen vermeld staan in X,Y,Z maar ook in Lat / Lon. De data zal worden geïmporteerd in AutoCAD en netjes in een puntgroep geplaatst worden, waardoor de geïmporteerde punten als een geheel kunnen worden geëxporteerd naar een uitzetbestand.

Uitzetbestanden beheren

Met InfraCAD CE is het mogelijk om punten en puntgroepen te beheren in de tekening. Deze puntgroepen kunnen worden geëxporteerd naar uitzetbestanden zodat deze in het terrein kunnen worden gemarkeerd. Eveneens is het mogelijk om coördinaatbestanden in te lezen die van derden komen, en daarvan een puntengroep te maken. Dit wordt geregeld via de Palette.

De beheerde uitzetpunten worden in de tekening bewaard. Er kan geen knelpunt ontstaan met losse databestanden die een koppeling met de tekening kunnen kwijtraken. De data in de tekening wordt altijd gebruikt om uitzetbestanden te genereren, dus bij elke wijziging in uw ontwerp zal dat in de tekening direct zichtbaar worden.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van InfraCAD CE voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD CE 30 dagen kunt proberen.

Joomla SEF URLs by Artio

referenties

  • Reef Infra: Harry Schepers over het werken met InfraCAD
    ‘Je tekent altijd in de goede NLCS-laag’

    Harry Schepers is civieltechnisch ontwerper bij Reef Infra (onderdeel van Strukton Civiel). Toen de NLCS werd gelanceerd, ging Schepers op zoek naar een goede softwaretool. De keuze viel al snel op InfraCAD.

  • Wil Lambo, Service Level Manager bij KPN:

    “InfraCAD is een prachtig staaltje dienstverlening richting grondroerders, gemeenten en projectontwikkelaars voor het inlezen van Klic-gebiedsinformatie in o.a. Microstation. Gebruiksvriendelijk, snel en buitengewoon zinvol. Ik ben er blij mee!”