forum

Nieuw! InfraCAD Map 6.8

Nieuw: InfraCAD Map 6.8

Medio januari 2019 zal InfraCAD Map 6.8 verschijnen, welke volledig in het teken staat van KLIC-WIN. InfraCAD Map 6.8 zal een compleet nieuwe KLIC-module bevatten om KLIC-WIN meldingen te kunnen importeren in AutoCAD. In dit artikel zoomen we in op deze nieuwe KLIC-module.

KLIC van InfraCAD naar InfraCAD Map
InfraCAD Map is ontwikkeld om geo-informatie (GML-data) zoals BGT en Kadastrale kaart te importeren in AutoCAD en bevat hiervoor een krachtige GML-engine. Als gevolg van KLIC-WIN worden nieuwe Klic-meldingen als vectoren (GML-data) geleverd. Om deze reden is de nieuwe KLIC-module ontwikkeld in InfraCAD Map. Dit betekent dat de bestaande KLIC-module in InfraCAD (gebaseerd op rasterinformatie) op termijn gaat verdwijnen. De nieuwe KLIC-module in InfraCAD Map is overzichtelijk en zeer intuïtief in gebruik.

InfraCAD 2+1 Beursactie

De nieuwe KLIC-module in InfraCAD Map

In één oogopslag is zichtbaar welke Klic-meldingen aandachtspunten of Eis Voorzorgsmaatregelen (EV) bevatten. Per Klic-melding is ook direct zichtbaar welke netbeheerders en thema’s deze bevat en waar de Eis Voorzorgsmaatregelen van toepassing zijn. Deze zijn direct te openen vanuit het overzicht. Alle bijlagen zijn gegroepeerd beschikbaar via het tweede tabblad en via het tabblad ‘Uitgebreid’ is de volledige informatie van de Klic-melding beschikbaar in een overzichtelijke boomstructuur.

Klic-win meldingen importeren


Kwaliteit
KLIC-WIN betekent een enorme vooruitgang in de kwaliteit van de data. De tijd dat een kabelbed, mantelbuizen en symbolen vertaald werden van een groep pixels naar een ‘brei van lijnen’ is voorbij… Kabels lopen netjes parallel, mantelbuizen zijn nu strakke polylijnen en symbolen zijn nu Blocks.

Kwaliteit klic-win in autocad

Kabel- en leidinginformatie
Dankzijn de Europese richtlijn INSPIRE bevatten de nieuwe Klic-meldingen veel extra informatie over de kabels en leidingen. Denk bijvoorbeeld aan diameter, type leiding, spanning of druk. Met InfraCAD Map is deze informatie direct beschikbaar via een tooltip, zoals zichtbaar in onderstaand voorbeeld.

Klic-win kabels en leidingen informatie

Meerdere Klic-meldingen verwerken
Een wens die door velen al lange tijd wordt gekoesterd is het verwerken van meerdere Klic-meldingen in één handeling (batch-verwerking). Omdat de nieuwe vectordata veel minder belastend is voor het werkgeheugen van computers, wordt het dankzij KLIC-WIN ook mogelijk om deze wens in vervulling te laten gaan. In onderstaand voorbeeld is zichtbaar hoe een groot aantal Klic-meldingen in één batch wordt verwerkt. Wanneer er aandachtspunten optreden tijdens de verwerking, zal een oranje vinkje worden geplaatst.

Klic-win meldingen importeren

Eis voorzorgsmaatregel
Wanneer er een Eis Voorzorgsmaatregel van toepassing is, wordt deze als een gearceerd gebied getoond in de tekening. Ook hieraan is relevante informatie gekoppeld welke direct vanuit de tekening bereikbaar is. Dit werkt eenvoudig en intuïtief.

Eis voorzorgsmaatregel

Topografische ondergrond
In de nieuwe Klic-meldingen wordt een uitsnede van de BGT als rasterbestand meegeleverd ter oriëntatie. Binnen InfraCAD Map kan worden ingesteld of deze tijdens de import in AutoCAD wordt geplaatst of niet. In onderstaande afbeelding een voorbeeld van de standaard ondergrond die wordt meegeleverd.

Zoals bekend is het werken met rasterdata in AutoCAD niet ideaal. InfraCAD Map biedt ook de mogelijkheid om de topografische ondergrond als vectordata te importeren vanuit PDOK. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden uit de BGT, de Kadastrale kaart en de TOP10 vector. Verder is het mogelijk om een luchtfoto te importeren.

Klic-WIN BGT achtergrond

Google Earth
Tot slot bevat de KLIC-module in InfraCAD Map de mogelijkheid om de kabel- en leidinginformatie te exporteren naar Google Earth.

Google Earth

Introductie-actie
Ter introductie van deze nieuwe KLIC-module bieden wij een zeer aantrekkelijke introductiekorting. U kunt deze nieuwe versie natuurlijk ook eerst proberen door een Trial versie aan te vragen.

referenties

  • Martijn Romijn, Hoofd Ingenieursbureau van de gemeente Leiden:

    “InfraCAD werkt heel gemakkelijk. Ook als je weinig tekenervaring hebt, kun je ermee overweg.”

  • Jan-Willem Selen en de overstap naar NLCS
    ‘We zijn vooral verrast door het gebruiksgemak van InfraCAD’

    Jan-Willem Selen, projectvoorbereider van de gemeente Venlo, had aanvankelijk weinig aandacht voor de NLCS. Maar eenmaal in gebruik is het oordeel helder: "dit hadden we eerder moeten weten".