forum
  • Home
  • Nieuws
  • InfraCAD Map versie 7: dit zijn de voordelen

InfraCAD Map versie 7: dit zijn de voordelen

InfraCAD map 7

Goed nieuws voor gebruikers van InfraCAD Map: we hebben versie 7 uitgebracht. Deze nieuwe versie is supersnel geworden! Lang wachten op een BGT of Kadastrale kaart is voorbij. Verder kan administratieve data worden geëxporteerd en ondersteunt deze versie 4K monitoren. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Wie vaak gebruikmaakt van de services van de PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart) weet het: deze waren vaak zwaar overbelast. Dat had onder andere te maken met de enorme populariteit van de BGT. Het resultaat: lange wachttijden en incomplete downloads.

Het Kadaster is ermee aan de slag gegaan. En het resultaat mag er zijn. Reden genoeg voor ons om deze ontwikkelingen te implementeren in InfraCAD Map versie 7.

BGT en Kadastrale kaart
Het aanvragen van BGT en de Kadastrale kaart gaat anders dan voorheen. Waar het gebied vroeger ‘real-time’ werd samengesteld tijdens het downloaden, verschijnt het in de nieuwe methode direct op de PDOK-servers. Daarna blijft het downloadbestand ongeveer een werkdag beschikbaar. Deze nieuwe werkwijze met InfraCAD Map kaart staat beschreven in dit artikel.

Het grote voordeel is dat je niet meer hoeft te wachten tijdens het verwerken. Ook kun je nu meerdere gebieden in één keer aanvragen. Daarom is het in InfraCAD Map versie 7 mogelijk om meerdere gebieden in batch aan te vragen (en op een later moment te verwerken).

Ook kun je de verwerkte gebieden bewaren. Ideaal om ze bijvoorbeeld te delen met collega’s of te gebruiken in andere applicaties, zoals InfraWorks.

gebiedseigenschappen

Gigantische tijdsbesparing
Uiteraard hebben we de nieuwe BGT-service grondig getest. En inderdaad: we zien een enorme winst in snelheid. De nieuwe werkwijze om tot een NLCS-tekening in AutoCAD te komen, kent twee stappen:

  1. Het aanvragen en downloaden. Voor de stad Oss (ca. 15km²) duurde dit pakweg anderhalve minuut.
  2. Het verwerken van de download naar een volledige NLCS-tekening in AutoCAD. Voor de stad Oss duurde dit ongeveer drie minuten. Met de oude methode was dit meerdere uren. Een gigantische tijdsbesparing!

Tijdig overstappen
Voor de Kadastrale kaart geldt dat het Kadaster de ‘oude methode’ nog tot 1 april 2020 blijft ondersteunen. Daarna is het dus niet meer mogelijk om met InfraCAD MAP versie 6 de Kadastrale kaart te verwerken.

Voor BGT geldt dat het Kadaster na de zomer stopt met het ondersteunen van de oude methode. Voor gebruikers van InfraCAD Map is het dus belangrijk om tijdig over te stappen naar versie 7.

Data als eigenschap
InfraCAD Map had al de mogelijkheid om data van Klic-meldingen te tonen in een pop-upvenster. In de nieuwe versie is deze functionaliteit uitgebreid naar bijna alle databronnen die de PDOK en het Nationaal Geo Register (NGR) beschikbaar stellen. Via deze pop-up zijn de gekoppelde administratieve data makkelijk inzichtelijk en kun je op eigenschappen filteren.

administratieve data

Object Data en Property Sets
Een gebruikerswens die we veel kregen: maak het mogelijk om administratieve data te exporteren, bijvoorbeeld naar een GIS-omgeving. Uiteraard hebben we ook daar gehoor aan gegeven.

InfraCAD Map versie 7 converteert deze data naar Object Data en naar Property Sets (te gebruiken met AutoCAD Map 3D of Civil 3D). Je kunt de tekening vervolgens naar wens exporteren naar een ander bestandsformaat, zoals Esri Shape, met behoud van de oorspronkelijke data. Ook in een export naar KML blijven de data behouden, zodat deze in Google Earth beschikbaar zijn.

Google Earth Export

Overige databronnen
Sommige bronnen bij de PDOK en het NGR kennen een regelmatige bijwerking; andere worden slechts één keer samengesteld, waarna een nieuwe versie het levenslicht ziet. Zo is de AHN3 sinds kort landdekkend, en kwam begin dit jaar de Luchtfoto 2019 beschikbaar. Deze bronnen krijgen geen update. In plaats daarvan is al gestart met het inwinnen van AHN4 en Luchtfoto 2020.

We hebben de databronnen in InfraCAD Map geoptimaliseerd en voorzien van administratieve data. Een prettige verbetering is dat bij de NAP Peilmerken nu ook een foto wordt opgehaald (indien beschikbaar) en in een pop-up wordt getoond.

Mooi en functioneel
We zien steeds meer gebruikers overstappen op 4K-monitoren. Om dat succesvol te kunnen doen, is een vernieuwde interface noodzakelijk (dialoogvensters). Ook daar hebben we met InfraCAD Map versie 7 op ingespeeld: elke databron heeft een overzichtelijke drop-down en informatieve tooltips. Ook hebben we de Wizards een nieuwe look-and-feel gegeven. Ze zijn nu beter afgestemd op de Windows 10-ervaring.

InfraCAD Map 7.0 downloaden
Via onderstaande Informatie-knop kan de nieuwe versie worden gedownload.
Een volledig overzicht van alle wijzigingen is na te lezen in de Release Notes.

Update naar de laatste versie

Meer weten over de NLCS en InfraCAD?
Wij organiseren regelmatig gratis workshops waar u kennis kunt maken met de NLCS en de InfraCAD Modules. Haal meer rendement uit de software met de InfraCAD NLCS Basiscursus, of vraag naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw eigen projectbibliotheek, foto- of sonderingsboek in uw eigen huisstijl in te richten.


InfraCAD Map 6.9

Nieuw: InfraCAD Map 6.9

Met ingang van 10 mei 2019 is InfraCAD Map 6.9 beschikbaar met hoofdzakelijk wijzigingen en verbeteringen op gebied van KLIC-WIN. InfraCAD Map 6.9 is geschikt voor AutoCAD 2017 tot met 2020.

In januari van dit jaar heeft het Kadaster KLIC-WIN geïntroduceerd, een programma dat de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie vernieuwt en zich hiermee richt op de toekomst. Hierdoor zijn de nieuwe Klic-meldingen gebaseerd op vectordata (GML) wat zorgt voor een hogere kwaliteit, een snellere verwerking en meer informatie.

Met de introductie van KLIC-WIN is de eerste versie van InfraCAD Map gelanceerd met een volledig nieuwe KLIC-module. Bij de verwerking worden alle laagnamen gebundeld per thema, waardoor het aantal lagen sterk gereduceerd is. Voor veel gebruikers een verbetering maar een bepaalde groep gebruikers heeft aangegeven dat ze toch graag wat meer onderscheid in de lagen willen kunnen maken.

Daarom is het vanaf InfraCAD Map 6.9 mogelijk om materiaal, diameter, buisdruk, voltage en netbeheerder op te nemen in de laagnaam. Via het Instellingen venster kan een gebruiker bepalen welke gegevens worden opgenomen.

instellingen Klic-win laagnamen

Verder is de verwerking van grote Klic-meldingen (qua bestandsgrootte) geoptimaliseerd.

Voor gebruikers van AutoCAD LT, Microstation en BricsCAD is er ook goed nieuws: Binnenkort verschijnt InfraCAD Map Desktop versie 6.3 met een nieuwe KLIC-module om KLIC-WIN meldingen te verwerken.

Joomla SEF URLs by Artio

referenties

  • Evert Lans, groepsleider Kunstwerken bij Grontmij:

    "InfraCAD bevat zeer sterke controlefunctionaliteit, waardoor wij de kwaliteit van onze NLCS tekeningen met weinig moeite op een hoog niveau kunnen houden."

  • Symen Timmermans over lesgeven met InfraCAD
    ‘Tekenen met InfraCAD is een grote stap vooruit’

    Symen Timmermans is docent Infra en Landmeten aan ROC Friese Poort in Drachten. Sinds begin 2013 maakt InfraCAD deel uit van zowel het mbo- als het hbo-lesprogramma.