forum

Nieuw! InfraCAD 6.3

InfraCAD 6.3

Met ingang van 1 september 2018 is InfraCAD 6.3 beschikbaar. Het gebruik van de NLCS neemt in een hoog tempo toe en om deze reden is ook in deze release weer veel energie gestoken in het samenwerken en uitwisselen van NLCS tekeningen. Daarnaast bevat InfraCAD 6.3 een groot aantal uitbreidingen en verbeteringen welke zijn aangedragen door onze gebruikers.

NLCS 4.2
Sinds de oprichting in 2007 is de NLCS uitgegroeid tot een breed gedragen BIM standaard en zijn overheden verplicht om de NLCS te gebruiken

In juli 2018 is versie 4.2 van de NLCS beschikbaar gekomen. Belangrijkste wijziging hierin is dat het vanaf deze versie verplicht is om altijd een discipline toe te passen. De discipline “XX” (Onafhankelijk van Discipline) mag alleen nog worden toegepast bij Hoofdgroep "Algemeen" in combinatie met Status "X" (Onafhankelijk van status/fase).

Alle functionaliteit binnen InfraCAD is hier - waar nodig - op aangepast en de Controle en Herstel functionaliteit is aangevuld met extra controles.

NLCS Projectbibliotheken
Met het toenemend gebruik van de NLCS wordt samenwerken steeds belangrijker. Om deze reden is binnen InfraCAD 6.3 de Afdelingsbibliotheek vervangen door het werken met NLCS Projectbibliotheken. Opdrachtgevers kunnen NLCS Projectbibliotheken ontwikkelen met eigen objecten en deze beschikbaar stellen aan opdrachtnemers. Ook kunnen Projectbibliotheken gebruikt worden binnen een organisatie om bijvoorbeeld verschillende afdelingen met een afgebakende set objecten te laten werken.

Een gebruiker kan eenvoudig schakelen tussen meerdere Projectbibliotheken en op deze manier voor meerdere opdrachtgevers of afdelingen werken. Het is zelfs mogelijk om een Projectbibliotheek te koppelen aan een Discipline. NLCS Projectbibliotheken stellen organisaties in staat om beter samen te werken en bevorderen een soepele controle en uitwisseling.

Eenvoudig beheer
InfraCAD 6.3 - Beheer projectbibliotheken Voor het ontwikkelen, publiceren en onderhouden van Projectbibliotheken is binnen InfraCAD 6.3 functionaliteit geïntegreerd die het beheer erg eenvoudig maakt. Een speciale ontwikkelmodus zorgt ervoor dat de juiste bronbibliotheek actief is en andere bibliotheken zijn uitgeschakeld. Een Projectbibliotheek kan met één druk op een knop op de serverlocatie worden geplaatst of daar een bestaande bibliotheek vervangen. Met name voor beheerders levert dit flexibiliteit en gebruiksgemak op.

NLCS Controle en herstel
Kwaliteit is topprioriteit en binnen InfraCAD 6.3 is veel aandacht besteed om de kwaliteit nog verder te verhogen. Het is nu mogelijk om te rapporteren of de Entities in een tekening als NLCS object in een specifieke Favorietenlijst ontbreken. Verder kan worden gecontroleerd op status en relatie tussen Symbool en bijbehorend object in de NLCS bibliotheken. "NLCS Controle en Herstel" en het NLCS controlerapport zijn uiteraard afgestemd op de toepassing van Projectbibliotheken.

NLCS instellingen koppelen aan tekening
De actieve instellingen van de NLCS module kunnen nu - indien gewenst - worden opgeslagen in de tekening. Bij het wisselen van tekening zal automatisch de actieve Discipline, Schaal, (sub)Status en Elementcode worden afgestemd. Is de Discipline gekoppeld aan een Projectbibliotheek, dan zal deze laatste ook meteen worden geladen. Dit werkt erg intuïtief en biedt de gebruiker veel vrijheid.

Snelheid verbeterd
Op meerdere plaatsen binnen InfraCAD is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de snelheid. Zo gaat het laden van foto’s bij “Fotolocaties beheren” vele malen sneller en is bovendien de beperking van ca. 180 foto’s opgeheven. Het zoeken naar Symbolen in de bibliotheken (afhankelijk van het aantal resultaten) is gemiddeld 50 tot 70% sneller geworden.

Sondering
InfraCAD 6.3 - Sonderingen De Sonderingen functionaliteit in InfraCAD 6.3 is aanzienlijk verbeterd. Zo worden afwijkende kolomtitels en kolom- en regelscheidingstekens in GEF bestanden nu herkend, en zijn de grafieken in AutoCAD volledig afgestemd op de NLCS bibliotheek. Verder is het vanaf nu mogelijk om grafieken met ‘Diepte t.o.v. NAP’ samen te stellen.

Naast bovenstaande lijst zijn op veel plaatsen kleine verbeteringen doorgevoerd en een aantal bugs opgelost. Lees het volledige overzicht van alle wijzigingen in de InfraCAD Release Notes.

Aandachtspunten bij InfraCAD 6.3
Wanneer u gaat upgraden naar InfraCAD 6.3 dient u rekening te houden met een aantal wijzigingen. De Afdeling-bibliotheek wordt vervangen door een Project-bibliotheek en vanaf NLCS 4.2 zijn er beperkingen m.b.t. discipline XX. Lees hier meer...

Gratis workshop
Overweegt u om met de NLCS te gaan werken en wilt u meer weten over deze standaard? Volg dan de gratis NLCS workshop. Dit is een ideale manier om kennis te maken met deze standaard en de voordelen te ontdekken. Bekijk onze workshops

referenties

  • Marco van der Moezel, ontwerper distributienet Dunea:

    “InfraCAD zet de pixels uit de Klic-viewer om in polylijnen. Als je inzoomt krijg je dus geen vage blokjes meer, maar heldere lijnen. Een enorme verbetering.”

  • Gert Duitman, ontwerper civiele werken bij de Provincie Overijssel:

    “Inlezen, zoomen, navigeren en afdrukken… alles gaat snel met InfraCAD. Bovendien krijg je per laag een spreadsheet met hoeveelheden. Die kun je zo in een bestek invoeren!”