forum

Gevolgen KLIC-WIN voor InfraCAD

Gevolgen KLIC-WIN voor InfraCAD

In de toekomst moet informatie over netwerken altijd en overal beschikbaar zijn. Het programma KLIC-WIN vernieuwt de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie en richt zich op de toekomst.

De naam KLIC-WIN is een samenvoeging van de WIBON (de Nederlandse Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) en INSPIRE (de Europese richtlijn Infrastructure for Spatial Information in the European Community).

Klic-meldingen veranderen
Als gevolg van KLIC-WIN worden Klic-meldingen vanaf 1 januari 2019 in een nieuwe vorm geleverd. Netbeheerders kunnen vanaf dat moment hun kabels en leidingen gaan leveren als vectorinformatie. Gedurende een periode van een half jaar zal het Kadaster de Klic-meldingen in hybride vorm leveren; Alle netinformatie is dan beschikbaar in raster, en een (groeiend) deel in vectoren. Vanaf 1 juli 2019 zullen Klic-meldingen geen rasterinformatie meer bevatten maar uitsluitend nog vectorinformatie.

KLIC-module naar InfraCAD Map
InfraCAD Map en InfraCAD Map Desktop zijn ontwikkeld om geo-informatie (*.gml) zoals BGT en Kadastrale kaart te importeren in AutoCAD. De applicaties bevatten hiervoor een krachtige GML-engine. Omdat de nieuwe Klic-meldingen ook als GML bestanden worden geleverd zal in januari in deze applicaties een compleet nieuwe KLIC-module worden opgenomen.

Overgangssituatie
Gedurende de overgangssituatie (van 1 januari t/m 30 juni 2019) zal het verwerken van Klic-meldingen er als volgt uitzien:

  • Met de KLIC-module in InfraCAD Map (Desktop) kunnen kabels en leidingen, die als vectorinformatie aanwezig zijn, worden geïmporteerd in een tekening.
  • Met de BGT-module in InfraCAD Map (Desktop) kan de gewenste topografische situatie worden geïmporteerd in een tekening.
  • Met de KLIC module in InfraCAD (Lite) kunnen de resterende kabels en leidingen, die uitsluitend als rasterinformatie aanwezig zijn, worden geïmporteerd en gevectoriseerd.

Tot het einde van de overgangssituatie blijft het mogelijk om met InfraCAD en InfraCAD Lite de rasterinformatie van alle thema’s te vectoriseren. Daarna zal de KLIC module uit InfraCAD verdwijnen en alleen nog beschikbaar zijn in InfraCAD Map en InfraCAD Map Desktop. De doorontwikkeling van InfraCAD Lite zal om deze reden in de toekomst worden beëindigd.

Voordelen
Bij het verwerken van een Klic-melding met InfraCAD (tot 26 oktober 2018) was het uitsluitend mogelijk om de topografische situatie van dit specifieke gebied te vectoriseren. Met InfraCAD Map kun je echter van elk gewenst gebied in Nederland, op elk gewenst moment, de topografische situatie vanuit de BGT in je tekening laden. Leuk om te vermelden is dat InfraCAD Map nog veel meer kan, zoals het importeren van luchtfoto’s, kadastrale grenzen of het plaatsen van hoogtelabels. Bekijk een korte video die duidelijk de voordelen laat zien.

U kunt een Trial versie van InfraCAD Map of InfraCAD Map Desktop downloaden waarmee u direct aan de slag kunt.

referenties

  • Gert Duitman, ontwerper civiele werken bij de Provincie Overijssel:

    “Inlezen, zoomen, navigeren en afdrukken… alles gaat snel met InfraCAD. Bovendien krijg je per laag een spreadsheet met hoeveelheden. Die kun je zo in een bestek invoeren!”

  • Peter Poeliejoe, projectleider bij Royal Haskoning DHV:

    “Met InfraCAD gaat het inlezen van Klic-meldingen ontzettend snel. Het resultaat is een lichte, makkelijk te hanteren tekening.”