klic
 • Home

Klic-melding vectoriseren

Vanaf 2 januari 2019 levert het Kadaster nieuwe Klic-meldingen zoals beschreven op de KLIC-WIN pagina. Het vectoriseren van Klic-meldingen is in principe alleen nog van toepassing voor oude (klassieke) thema’s die worden geleverd in een Klic-melding.

Vanaf 1 juli 2019 zullen alle Klic-meldingen als vector-data worden geleverd en is het vectoriseren niet meer nodig. Vanaf dat moment is InfraCAD Map (Desktop) nog het enige programma om Klic-meldingen te verwerken. De Klic-module in InfraCAD zal verdwijnen en InfraCAD Lite zal ophouden te bestaan.

In de periode van 2 januari 2019 tot 1 juli 2019 hebben we te maken met een overgangsperiode waarin hybride Klic-meldingen geleverd worden. Voor het optimaal verwerken hiervan hebben we een Stappenplan verwerken hybride Klic-meldingen opgesteld.

Welke InfraCAD versie?

Binnen de InfraCAD Suite kunt u twee applicaties gebruiken voor het vectoriseren van klassieke Klic-thema's. Wanneer u werkt met AutoCAD versie 2016 of hoger, kunt u InfraCAD gebruiken. Werkt u met een oudere versie van AutoCAD of met andere CAD software, zoals BricsCAD, AutoCAD LT of MicroStation, dan kunt u alleen InfraCAD Lite gebruiken.

icoon-autocad icoon-autocad-lt icoon-microstation

Voordelen van vectoriseren

Het vectoriseren van een klassiek Klic-thema biedt de volgende voordelen:
 • Overtekenen is niet meer nodig. Voor een gemiddelde Klic melding levert dit al snel enkele uren tijdswinst op.
 • Sneller zoomen, navigeren en afdrukken in AutoCAD. Wanneer u de Klic-afbeeldingen als Xref laat staan in uw tekening, zal AutoCAD op alle fronten traag worden.
 • Zowel de nieuwe situatie als de bestaande kabels en leidingen zijn in één tekening over elkaar geprojecteerd waardoor u veel meer inzicht heeft. U heeft alle gegevens in één systeem en geen aparte Klic-viewer nodig.

Klic meldingen in pixels

De keuze van de netbeheerders om deze informatie te verstrekken als rastergegevens is in het verleden vastgelegd in de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten). Vanaf 31 maart 2018 is de WION vervangen door de WIBON (Wet informatie-uitwisseling boven en ondergrondse netten en netwerken). Hierdoor zullen KLIC meldingen vanaf 1 juli 2019 niet meer in pixels worden geleverd, maar uitsluitend nog in vectoren.

PNG bestanden in uw CAD systeem

Wanneer meerdere PNG bestanden uit een Klic-melding als onderlegger (Xref) in een tekening geladen worden, zullen de meeste CAD systemen hier problemen mee hebben… Als ingezoomd wordt, of op een grotere schaal afgedrukt wordt, gaat de kwaliteit achteruit en worden de pixels zichtbaar. Dit is een standaard eigenschap van rasterbestanden (zoals PNG).

De rasterbestanden in klassieke Klic-meldingen zijn echter niet ontworpen om te importeren in een CAD systeem... Het doel van de Klic-meldingen is immers om een duidelijke momentopname tonen van de ondergrondse situatie en het hiermee voorkomen van graafschade. Voor dit doel zijn de PNG-bestanden ook prima geschikt. Met InfraCAD wordt het werken met Klic-informatie in AutoCAD een stuk eenvoudiger dankzij het vectoriseren van de Klic meldingen.

CROW aanbeveling

Met de informatie uit een Klic melding beschikt u op eenvoudige wijze over actuele ondergronden en ligging van kabels en leidingen die u direct als onderlegger in een project kunt gebruiken. Zowel het ontwerp als de bestaande kabels en leidingen zijn gebundeld in één CAD systeem in plaats van een los CAD systeem en een los raadpleegsysteem (Klic Viewer).

Het CROW geeft in publicatie 250 de aanbeveling om een overzichtstekening te (laten) vervaardigen, zeker wanneer de opdrachtgever voor de graaflocatie te maken heeft met veel kabel- en leidingtekeningen van verschillende netbeheerders. Tevens adviseert CROW om deze overzichtstekening op te nemen bij de contractdocumenten.

InfraCAD versnelt het maken van een overzichtstekening en ondersteunt hiermee de aanbeveling in CROW publicatie 250 (zorgvuldig graven).

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD KLIC functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Symen Timmermans over lesgeven met InfraCAD
  ‘Tekenen met InfraCAD is een grote stap vooruit’

  Symen Timmermans is docent Infra en Landmeten aan ROC Friese Poort in Drachten. Sinds begin 2013 maakt InfraCAD deel uit van zowel het mbo- als het hbo-lesprogramma.

 • Jurgen Maijers, werkvoorbereider bij Visser & Smit Hanab:

  “Een ideaal programma om Klic-meldingen te importeren in AutoCAD. Je ziet meteen waar knelpunten ontstaan. Bovendien ben je niet meer dagenlang aan het overtekenen. Binnen een paar minuten is alles gevectoriseerd.”