foto

Foto’s integreren in AutoCAD

Heeft u buiten foto’s gemaakt en wilt u deze als een symbool met richting en volgnummer aangeven in uw AutoCAD tekening? Met de InfraCAD Foto module kunt u in één muisklik al uw foto’s in uw tekening importeren; op de juiste positie met kijkrichting en volgnummer.

 • Foto’s importeren in uw tekening
 • Opmerkingen of instructies toevoegen aan foto’s
 • PDF fotoboek maken in uw eigen huisstijl
 • Foto’s eenvoudig delen via KMZ (Google Earth)

Projectfoto’s in een AutoCAD tekening plaatsen

Werken met foto's in AutoCAD
In deze video wordt getoond hoe u op eenvoudige wijze foto's van uw project kunt integreren in AutoCAD.

Werken met foto's in AutoCAD
In deze video wordt getoond hoe u op eenvoudige wijze foto's van uw project kunt integreren in AutoCAD.

Foto’s importeren in AutoCAD

foto-inventarisatieNadat u de foto’s van uw toestel op uw PC heeft gezet, kunt u met InfraCAD in één muisklik alle foto’s importeren in uw AutoCAD tekening.

Elke foto wordt als een symbool in de tekening geplaatst met kijkrichting en volgnummer. Wanneer de muis boven een symbool wordt gehouden, verschijnt een Quick Preview van de foto. Door hierop te klikken wordt de foto geopend.

foto preview
Quick Preview door de muis boven fotosymbool nr.2 te houden

Wanneer u de tekening deelt met iemand die geen InfraCAD heeft, zal de Quick Preview functionaliteit niet beschikbaar zijn. In dat geval kunt u de foto’s delen via Google Earth waarmee de ontvanger buiten AutoCAD om toch de Quick Preview functionaliteit heeft.

Opmerkingen of instructies toevoegen aan foto’s

De InfraCAD Foto module bevat een Foto Manager waarmee opmerkingen aan een fotosymbool kunnen worden toegevoegd. Deze zijn zichtbaar in de tooltip van een fotosymbool en kunnen worden afgedrukt in een PDF fotoboek. Op deze manier kan een soort instructieboek worden gemaakt bij een tekening.

fotolocatie manager

Verder kan de nummering van foto’s worden aangepast. Dit is handig wanneer foto’s uit de tekening verwijderd zijn. Door het hernummeren verdwijnen de ‘gaten’ in de nummering.

Foto’s exporteren naar PDF Fotoboek

fotoboek pdf-autocadAutoCAD is niet gemaakt voor het werken met rasterbestanden en wanneer een groot aantal foto’s als XRef in de tekening wordt geplaatst, gaat de performance snel achteruit.

Om dit te voorkomen biedt InfraCAD de mogelijkheid om in één klik een PDF fotoboek te maken van alle fotolocaties in de tekening. Door dit fotoboek en de tekeningen samen te voegen kan een nette en overzichtelijke set gegevens aangeleverd worden.

Voor wie?

In civiele projecten wordt steeds meer gebruik gemaakt van foto’s. Denk bijvoorbeeld aan ingenieursbureaus die gaan schouwen tijdens de voorbereiding van een project. Of aannemers die foto’s maken van een open sleuf met aangelegde kabels en leidingen of huisaansluitingen. Of een inventarisatie van asfaltbeschadigingen na de winter.

Vaak is het wenselijk dat er een overzichtstekening is waarop de foto’s staan aangegeven met een symbool, liefst met kijkrichting en volgnummer. InfraCAD biedt hier de oplossing.

GPS ontvanger en digitaal kompas

Wanneer foto's gemaakt zijn met een toestel wat voorzien is van een GPS-ontvanger en liefst ook een digitaal kompas, kunnen de foto's met InfraCAD automatisch ingelezen worden in de tekening. Aangezien de meeste smartphones tegenwoordig hiervan zijn voorzien, wordt het maken van foto's laagdrempelig en dat maakt deze toepassing erg handig.

Maar voor een paar honderd euro zijn er ook compactcamera’s te koop die uitgerust zijn met zowel GPS-ontvanger als digitaal kompas.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD Foto functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

referenties

 • Yücel Özmen over de service van CAD Accent
  ‘Heel veel bedrijven kunnen hier gelukkig van worden’

  Yücel Özmen, teamleider ingenieursbureau van de gemeente Capelle aan den IJssel, is meer dan tevreden over InfraCAD én over het contact met CAD Accent. Wat hem betreft gaat de samenwerking nog vele jaren duren.

 • Peter Poeliejoe, projectleider bij Royal Haskoning DHV:

  “Met InfraCAD gaat het inlezen van Klic-meldingen ontzettend snel. Het resultaat is een lichte, makkelijk te hanteren tekening.”