Release Notes InfraCAD

In dit forum vindt u veel informatie over het installeren van InfraCAD software, het omgaan met licenties, stappenplannen voor upgraden etc. Het beste startpunt voor IT-gerelateerde zaken rondom de InfraCAD Suite.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Henk
Berichten: 294

Release Notes InfraCAD

Berichtdoor Henk » vr 05 jun 2015, 10:52

Hieronder vindt u de Release Notes van de verschillende versies.
InfraCAD 8.0 (build 6651, 05-04-2023)
InfraCAD voor AutoCAD 2024 is nu beschikbaar voor download.

(build 6051/6151/6251/6351/6451/6551, 15-03-2023)
Gewijzigd
  • Nieuw software certificaat vanwege waarschuwingsmelding bij het laden in AutoCAD.

(build 6050/6150/6250/6350/6450/6550, 07-03-2023)
Verbeterd
  • Het migreren van een bestaande Gebruiker-bibliotheek (of de bron van een Project-bibliotheek) naar de nieuwe versie van de NLCS-bibliotheek is aanzienlijk verbeterd! De inhoud van de Gebruiker-bibliotheek wordt langs alle wijzigingen in de nieuwe NLCS-bibliotheek gelegd, waarna deze direct automatisch worden doorgevoerd. InfraCAD kon de betreffende wijzigingen al rapporteren, maar daaruit bleek dat u bij een gemiddelde Project-bibliotheek met wel duizend of meer wijzigingen te maken kan krijgen: (sub)objecten zijn verplaatst naar andere objecten of hoofdgroepen, ze zijn hernoemd of ze zijn vervallen. Bij veel objecten zijn de lijndikten, kleuren en lijntypes gewijzigd. Arceringen en Symbolen zijn verplaatst, hernoemd of vervallen. De nieuwe migratiefunctie zorgt ervoor dat alle wijzigingen worden doorgevoerd, waarbij bijvoorbeeld ook PAT en DWG bestanden worden verwijderd, hernoemd of verplaatst naar andere mappen. Zie ook: De NLCS-bibliotheek is vernieuwd. Wat nu?
  • Het publiceren van een Project-bibliotheek wordt nu nog gemakkelijker! Heeft u in de loop der tijd veel aanpassingen of toevoegingen gedaan in de NLCS-bibliotheek en wilt u graag dat uw collega's deze ook gaan toepassen? Bij het aanmaken van een nieuwe Project-bibliotheek heeft u nu de optie om uw huidige Gebruiker-bibliotheek hiervoor als basis toe te passen.
Gewijzigd
  • Enkele wijzigingen in de Formele Beschrijving NLCS 5.0 zijn doorgevoerd in de functionaliteit van InfraCAD: zo zijn de annotatieve schalen hernoemd (M_1:200 wordt bijvoorbeeld NLCS_M_1:200) en is de lijndikte voor Symbolen bij de status "Bestaand" één pendikte dunner dan bij de andere statussen.

(build 6049/6149/6249/6349/6449/6549, 11-11-2022)
Voor een optimale werking van de nieuwe functionaliteit is de nieuwste versie van de NLCS bibliotheek 5.0 (versie 5.0.0) wenselijk maar niet noodzakelijk. Selecteer na installatie van deze bibliotheek de versie bij de Instellingen, tabblad "NLCS".
Nieuw
  • Vooruitlopend op de ontwikkelingen van NLCS++ heeft InfraCAD nu met "NLCS-objectdata" een volledig in de motor van de NLCS-module geïntegreerde toepassing voor het zelf kunnen toevoegen van tabellen met gegevens aan objecten in een tekening. Uitgebreide informatie over de toepassing van NLCS-objectdata is te vinden in de Handleiding.
  • Naast de "NLCS-object Viewer" heeft InfraCAD nu ook de "Entity Data Viewer". Deze geeft een overzicht van alle unieke gegevens voor elke Entity in de tekening. Door te zoeken in de gegevens kunnen specifieke Entities snel in beeld worden gebracht. Ook kunnen alle gegevens (uit Attributes, van Dynamic Properties, maar ook alle NLCS-objectdata), of een selectie ervan, worden geëxporteerd naar een XML bestand. Dit bestand is uitstekend geschikt voor het importeren in ERP-software en calculatieprogramma's.
Verbeterd
  • De performance van InfraCAD is aanmerkelijk verbeterd. Zo zal de Symbolen-bibliotheek nu sneller in beeld komen. De grootste snelheidswinst zit echter in de "kwastjes" (de bijwerkknoppen) en de knop "Eigenschappen herstellen": het bijwerken van grote hoeveelheden objecten is nu teruggebracht van vele minuten naar enkele seconden. Deze snelheidswinst bij grote hoeveelheden is er ook bij functies zoals de "NLCS-objectviewer", "NLCS Controle en Herstel", de Legenda etc.
  • Het is bij "Objecten beheren" nu mogelijk om een wijziging van een NLCS-object ook direct door te voeren op alle onderliggende sub-objecten. Voor het herstellen of verwijderen van objecten geldt dit ook. Indien gewenst kan deze optie bij de Instellingen worden uitgeschakeld (de vraag wordt dan alleen gesteld als de [Alt] toets wordt ingedrukt).
  • De Sondering-functionaliteit is uitgebreid met de mogelijkheid om in de grafieken de schaal van de horizontale assen vast te kunnen zetten. Op deze wijze worden afwijkende meetresultaten in een meting genegeerd en wordt deze als geheel duidelijk leesbaar.
  • De Fotolocatie-functionaliteit is aangevuld met de optie om vanaf een gewenst nummer te kunnen hernummeren.
  • Het migreren van een bestaande Gebruiker-bibliotheek naar een nieuwe versie van de NLCS-bibliotheek is verbeterd: alle wijzigingen in de nieuwe NLCS-bibliotheek worden naast de inhoud van de Gebruiker-bibliotheek gelegd, wijzigingen die gevolgen kunnen hebben voor de Gebruiker-bibliotheek worden gerapporteerd.
  • Het (her)starten van AutoCAD commando's met InfraCAD actief is verbeterd. Zo zal na het drukken op [Enter] nu ook de functie Vlakvulling juist worden herhaald. Ook zal na het selecteren van Geometrie (in de bibliotheek, de favorietenlijst of de historielijst) automatisch het laatst gebruikte AutoCAD commando voor Geometrie worden gestart. Is dit niet gewenst, dan kan dit bij de Instellingen worden uitgeschakeld. Ook de "kwastjes" (de bijwerkknoppen) worden nu bij een [Enter] herhaald.
  • In overeenstemming met de "Formele beschrijving NLCS" houdt de functie "NLCS Controle en Herstel" en het controlerapport nu rekening met toegestane afwijkingen op de lijndikte: als deze slechts één dikte afwijkt van de lijndikte in de NLCS-bibliotheek, dan wordt hier niet meer melding van gemaakt.
  • Bij "NLCS Controle en Herstel" wordt de laagnaam gecontroleerd op hoofdlettergebruik. Deze controle wordt nu ook uitgevoerd op symboolnamen. Bij arceringnamen is dit niet nodig, AutoCAD corrigeert deze automatisch.
  • Het toepassen van uitzonderingen bij de controle is verbeterd. Een laag- of symboolnaam moet niet meer met een zoekwoord uit het bestand "NLCSUitzonderingen.txt" beginnen, maar moet nu het zoekwoord bevatten. In het bestand (in de NLCS-bibliotheek 5.0) zijn nu ook de symboolnamen opgenomen die InfraCAD bij specifieke functionaliteit toepast, zodat deze ook bij de controle op aanwezigheid in een favorietenlijst worden genegeerd (bijvoorbeeld de Legenda, Fotolocatie en Peilmaat).
  • InfraCAD had al functionaliteit om HPLAYER en DIMLAYER tijdens het tekenen uit te schakelen (de "harde" instelling van AutoCAD voor de laag bij het tekenen van arceringen en maatvoeringen). Sinds AutoCAD 2020 zijn daar TEXTLAYER en XREFLAYER bijgekomen, deze worden nu ook in InfraCAD tijdelijk uitgeschakeld.
  • Bij de Substatus in de NLCS-module is het nu mogelijk om snel hogere nummers in te stellen: houdt de [Ctrl] toets ingedrukt en het nummer zal per klik op de pijltjes 10 omhoog of omlaag springen.
  • Wanneer bij het samenstellen van een Project-bibliotheek de instelling "Actieve bibliotheken" op bijvoorbeeld "Alles behalve Gebruiker-bibliotheek" staat kan de bibliotheek nog steeds niet worden bewerkt. Bij het drukken op "Samenstellen AAN" wordt nu als reminder een waarschuwing gegeven.
  • Met de nieuwe functie "ICDSHOWSELECTEDITEMINDIALOG" kan worden bepaald of de actieve Arcering of Symbool wel of niet bij het openen van "Arceringen beheren" en "Symbolen beheren" in beeld verschijnt.
  • De nieuwe functie "ICDSHOWERRORLOG" opent het bestand "InfraCADExceptions.log" in Kladblok. Zo kan een gedetailleerde foutmelding gemakkelijker worden ingezien, bijvoorbeeld om deze te rapporteren aan het InfraCAD team.
  • Diverse kleine verbeteringen.
Gewijzigd
  • In overeenstemming met de "Formele beschrijving NLCS" (tabel 3.5.9d) is de NLCS-module weer zo aangepast dat de lijnen in "Doorsnede" weer altijd "CONTINUOUS" zijn, zoals dit bij "Vlakvullend" ook het geval is.
  • Binnen InfraCAD is het niet meer mogelijk om een NLCS-bibliotheek uit een handmatig hernoemde map (bijvoorbeeld "v4.2" is gewijzigd in "v4.2.2") in te stellen. Om problemen in de andere InfraCAD programma's (zoals InfraCAD Map) te voorkomen.
  • Voorheen werd bij het aanmaken van een nieuwe Gebruiker-bibliotheek de definitie ervan opgehaald uit de installatiemap van InfraCAD. Deze definitie wordt nu opgehaald uit de installatiemap van de actieve NLCS-bibliotheek, waardoor gewaarborgd wordt dat bijvoorbeeld het bestand "NLCSDisciplines.xml" past bij de actieve versie van de bibliotheek.
  • Diverse kleine wijzigingen.
"Bugs" opgelost
  • In de Historielijst voor Symbolen werd bij symbolen uit de hoofdgroep Algemeen niet de juiste status weergegeven. Hoewel deze altijd op lagen worden geplaatst die beginnen met "X-XX" (geen status), kunnen hier nu wel symbolen met afwijkende statussen worden toegepast.
  • Werd met het Pipetje ("Eigenschappen uitlezen") een Viewport geselecteerd, dan verscheen de melding "De geselecteerde Entity komt niet overeen met de Elementcode uit de laagnaam". Deze melding wordt niet meer getoond, het NLCS-object wordt ook niet opgenomen in de Historielijst.
  • Bij het hernoemen van een tekststijl van "-ANNOTATIVE" naar "-ANNOTATIEF" (een vroege wijziging in de "Formele beschrijving NLCS") verscheen een foutmelding wanneer beide stijlen al aanwezig zijn in de tekening: er werd geprobeerd om de stijl dezelfde naam te geven als een al aanwezige stijl. Dit is nu opgelost.
  • Als in de definitie van een lijntype een volledig pad naar een SHX bestand is opgenomen gaf InfraCAD een foutmelding en kon het lijntype niet worden toegepast. Dit is nu opgelost.
  • Bij het exporteren van NLCS-gegevens naar Excel met behulp van de "NLCS-object Viewer" werd alleen het beschrijvende deel van de symboolnaam meegenomen. Nu wordt (naast het id van het symbool) de volledige symboolnaam meegenomen.
  • Bij het instellen van een Maatvoering was voor het aantal decimalen bij "Linear" en "Hoeken" de maximale waarde 10 mogelijk. AutoCAD accepteert echter maar een waarde tot 8. Dit is nu aangepast.
  • Alle items in de Legenda worden alfabetisch gesorteerd op hoofdgroep en daarna op omschrijving. De Vlakvulling werd echter niet gesorteerd. Dit is nu opgelost.
  • Als in de functie "Kantopsluiting" bij een type band er bijvoorbeeld geen inwendige bochtbanden aanwezig zijn werd voorgesteld om een band met straal 0 toe te passen. De melding is hier aangepast.
  • Bij het starten van "NLCS Controle en Herstel" worden alle Viewports die nog op laag "0" staan op de gewenste NLCS-laag geplaatst. Dit gebeurde echter ook bij de "unnamed/onzichtbare" Viewport die een Layout in beeld brengt. Wijzigen van de laag werd zonder foutmeldingen toegestaan, maar bij een Audit werden deze "PaperspaceViewports" terug op laag "0" gezet. De "PaperspaceViewports" worden nu door de functie genegeerd.
  • Diverse kleine bugs opgelost.
InfraCAD 7.0 (build 6545, 21-04-2022)
InfraCAD voor AutoCAD 2023 is nu beschikbaar voor download.

(build 6445, 19-04-2021)
InfraCAD voor AutoCAD 2022 is nu beschikbaar voor download.

(build 6045/6145/6245/6345, 10-02-2021)
Voor een optimale werking van de nieuwe functionaliteit is de nieuwste versie van de NLCS bibliotheek 4.2 noodzakelijk (versie 4.2.2). Selecteer na installatie van deze bibliotheek de versie bij de Instellingen, tabblad "NLCS".
Nieuw
  • De nieuwe NLCS-object Viewer geeft een volledig overzicht van alle NLCS-objecten in de tekening. Het is daarbij mogelijk de objecten te filteren (op bijvoorbeeld status of discipline) en deze snel te verbergen, zichtbaar te maken, of in de tekening naar voren of naar achteren te halen. Ook kan de selectie ervan in de tekening actief worden gemaakt, zodat vervolgens andere functies en AutoCAD commando’s de objecten kunnen bewerken.
  • Maar de NLCS-object Viewer kan meer: het geeft voor alle NLCS-objecten in de tekening de hoeveelheden, lengten en oppervlakten weer. Blader door de bekende NLCS boomstructuur om de specifieke hoeveelheden in beeld te brengen. Bovendien bevat de NLCS-object Viewer een handige wizard om alle hoeveelheden (voorzien van id’s en duidelijke bijschriften) te exporteren naar een Excel-bestand.
  • De nieuwste versie van de NLCS bibliotheek (4.2.2) bevat een uitgebreide bibliotheek met Kantopsluiting symbolen. De bijbehorende nieuwe functie “Kantopsluiting tekenen” maakt het zeer gemakkelijk om rechte en bochtbanden in de tekening te plaatsen; handmatig het aantal bochtbanden berekenen uit boogstralen en lengten is niet meer nodig. Met de NLCS-objectviewer kan vervolgens eenvoudig de hoeveelheden banden, bochtbanden en zaagstukken worden geraadpleegd en geëxporteerd.
  • Mocht u toch nog handmatig hoeveelheden uit boogstralen en lengten willen berekenen: de nieuwe functie ICDAnalysePolyline geeft een analyse van de stralen en lengten van een Polyline.
  • De knop “Geometrie – Oppervlak bijwerken” is toegevoegd om Geometrie-objecten snel om te kunnen zetten naar “Oppervlak” en vice versa.
  • De Bijschrift-functionaliteit is uitgebreid met een optie om een tracé met kabels en leidingen met één handeling van alle Bijschriften te kunnen voorzien.
  • De Fotolocatie-functionaliteit is uitgebreid met een functie om een in de tekening zonder richting geplaatste Fotolocatie alsnog van een richting te kunnen voorzien.
  • Naast de bestaande functie “Arcering geroteerd tekenen” is de functie “Symbool roteren” (ICDRotateSymbool) toegevoegd, waarmee snel een bestaand symbool in de tekening kan worden geroteerd.
  • De functie “Attributes wijzigen” is uitgebreid met opties om alle Attributes in een symbool te verbergen of de zichtbaarheid ervan weer te herstellen.
  • Ook nieuw zijn de functies ICDChangeLayerColorRGB en ICDChangeLayerColorACI , waarmee ten behoeve van het printen de kleurdefinities van lagen (tijdelijk) aangepast kunnen worden.
Gewijzigd
  • De gedateerde KLIC functionaliteit is uit het programma verwijderd. KLIC-meldingen kunnen voortaan worden geïmporteerd met behulp van het programma InfraCAD Map en InfraCAD Map Desktop.
  • De NLCS substatus wordt voortaan in de laagnamen met 2 posities aangegeven, B3 wordt dan B03.
  • Diverse kleine wijzigingen.
Verbeterd
  • Alle dialoogvensters zijn opnieuw opgebouwd in WPF, waardoor deze op 4K monitoren nu goed leesbaar zijn.
  • De wachttijd voor het openen van het dialoogscherm “Objectbibliotheek - Symbool” is aanzienlijk verkort. (Consequentie daarbij is dat nu alle Hoofdgroepen worden getoond, in plaats van alleen de Hoofdgroepen die daadwerkelijk Symbolen bevatten).
  • De reactietijd bij het plaatsen van bijschriften is verkort. (Een MLeaderstijl wordt nu niet meer geüpdatet als deze al in de tekening bestaat. Updaten kan alsnog met de knop “Eigenschappen herstellen”).
  • Bij het plaatsen van sonderingsymbolen en het maken van grafieken en sonderingsboeken wordt de volgorde voortaan bepaald door alfabetische sortering van de GEF bestandsnamen.
  • In plaats van het uitlezen van de (taalgevoelige) beschrijving van een kolom wordt uit het GEF bestand nu het juiste kolomnummer direct vastgelegd: toepassing van - bij de Instellingen gedefinieerde - kolomtitels is daarom niet meer nodig.
  • De functie Taludarcering kan nu bij meer AutoCAD objecten worden toegepast: naast de Polyline en 3D Polyline is ook een begrenzing van een Line, Arc of 2D Polyline mogelijk.
  • De functie “Coördinaat plaatsen” is aangevuld met een optie om ook de hoogte (Z) weer te geven.
  • Net als bij DIMRADIUS wordt nu ook bij DIMJOGGED de maatvoering voorzien van het voorvoegsel “R=”.
  • De functie "Symbolen tellen" hield geen rekening met Dynamic Blocks. In plaats van de *U blocknamen wordt voortaan alleen de originele blocknaam getoond, de hoeveelheden worden hierop afgestemd.
  • Bij het calculeren van de lengten en oppervlakten werd wel vermeld dat arceringen of polylijnen niet meegenomen konden worden in de berekening, maar werd niet getoond welke dit zijn. De gebruiker heeft nu een optie om de betreffende arceringen of polylijnen als selectie in de tekening weer te geven.
  • Het toepassen van UNDO na het gebruik van de Peilmaat functionaliteit is geoptimaliseerd.
  • De AutoCAD functie “Add selected” kan nu worden gebruikt zonder dat deze door de NLCS module wordt afgevangen.
  • Arceringen en Symbolen die niet het kenmerk “-SO” hebben worden op een vaste schaal in de tekening geplaatst. De bijbehorende laag krijgt in dat geval niet meer de schaal in de laagnaam mee.
  • Het bestand met de lijst van af te vangen AutoCAD commando’s (NLCSCommands.xml) kan nu ook centraal op de server worden geplaatst. Een aanpassing in dit bestand wordt dan direct voor alle gebruikers doorgevoerd.
  • Het omzetten van lijntype-definities bij het publiceren van een Project-bibliotheek is verbeterd. Bij het hernoemen van het bestand “Gebruiker.shx” naar “Project.shx” worden de definities in het bestand “Project.lin” ook automatisch aangepast.
  • De performance van AutoCAD bij het toepassen van Peilmaten in de tekening is verbeterd.
  • Diverse kleine verbeteringen.
Bug opgelost
  • Enkele problemen bij het uitlezen van GPS gegevens uit specifieke foto’s zijn opgelost.
  • Enkele fouten in de weergave van de resultaten bij de NLCS Controle en Herstel functionaliteit zijn opgelost.
  • Een Array werd door het kwastje “Eigenschappen bijwerken naar actieve objecten” vervangen door het actieve Symbool. Het Array-object wordt bij deze functie voortaan genegeerd.
  • De foutmelding "This implementation is not part of the Windows Platform FIPS validated cryptographic algorithms” die bij een klant verscheen wordt voortaan niet meer getoond.
  • De foutmelding “De bewerking is voltooid” die bij een klant bij het instellen van de Support File Search Paths verscheen en leidde tot het verdwijnen van alle paden is opgelost.
  • Bij het toevoegen van symbolen in de bibliotheek werd het naamdeel "-MM" gewijzigd in "_MM".
  • Bij het toepassen van "Geselecteerde bestanden:" bij de functie ICDOptimizeSymbolen werden de bestandsnamen omgezet in kleine letters.
  • In de schermen "Objectbibliotheek - Geometrie" en "Objectbibliotheek - Vlakvulling" werd de boomstructuur niet vernieuwd na het toevoegen van nieuwe objecten in de Gebruiker-bibliotheek. Deze objecten leken daardoor nog te ontbreken. De schermen worden nu weer op de juiste wijze volledig vernieuwd.
  • Bij enkele zware arcering-definities (met meer dan 100 regels) bleef de NLCS module langdurig hangen in het afbeelden van de arcering. Voortaan zal na 2 seconden een afbeelding met een rood kruis worden getoond.
  • Enkele fouten in de Taludarcering-functionaliteit zijn verholpen.
  • Diverse kleine bugs opgelost.
InfraCAD 6.5 (build 6343, 22-04-2020)
InfraCAD voor AutoCAD 2021 is nu beschikbaar voor download.

(build 5942/6042/6142/6242, 10-05-2019)
We raden aan voor een optimale werking van het programma de nieuwste versie van de NLCS bibliotheek 4.2 te gebruiken (versie 4.2.1). Selecteer na installatie van deze bibliotheek de versie bij de Instellingen, tabblad "NLCS".
Nieuw
  • Geschikt voor AutoCAD (Civil3D, Map3D) 2017 t/m 2020.
Gewijzigd
  • De standaard functionaliteit van de nieuwe KLIC-module van InfraCAD Map levert laagnamen op van originele NLCS-objecten, die terug te vinden zijn in de bibliotheken. Het programma heeft echter ook opties om de laagnamen aan te vullen met eigenschappen zoals materiaal, diameter of de netbeheerder. De functionaliteit van InfraCAD moet hier ook mee overweg kunnen, net zoals dit bij de klassieke thema's al het geval is: een aangevulde laagnaam moet weer herleidbaar zijn tot het originele NLCS-object. De Legenda-functionaliteit, de pipetjes, Migratie, de Bijschriften en "NLCS Controle en Herstel" zijn hier nu op aangepast.
Verbeterd
  1. De functionaliteit van de Project-bibliotheken ondersteunt nu ook de toepassing van Favorietenlijsten. Favorieten die in de "Samenstellen"-modus zijn aangemaakt, worden nu bij het Publiceren in de Project-bibliotheek opgenomen. Deze lijsten zijn dan alleen beschikbaar als de Project-bibliotheek actief is, waarmee wordt voorkomen dat andere NLCS-objecten in beeld verschijnen dan de gewenste.
  2. Bij het tonen van de afbeeldingen van Fotolocaties wordt nu rekening gehouden met de rotatie. Indien nodig wordt de foto eerst geroteerd voordat deze wordt getoond of wordt opgenomen in het Fotoboek.
  3. De functie "Handmatig fotolocatie plaatsen" heeft nu de mogelijkheid om meerdere foto's tegelijk te selecteren. Na selectie wordt om één punt gevraagd, de vraag om een kijkrichting blijft dan weg. Vervolgens worden alle Fotolocaties als symbool zonder richting op deze locatie geplaatst. Op deze wijze kan van foto's die geen GPS data bevatten toch snel een Fotoboek worden samengesteld.
  4. Het Fotoboek en Sonderingenboek kunnen nog meer worden afgestemd op de eigen huisstijl: net als het logo kan nu ook het watermerk worden vervangen door een eigen variant.
  5. Ter ondersteuning van beeldschermen met hogere resolutie worden in stappen de dialoogvensters vervangen. Naast het Instellingenscherm en het venster "Objectbibliotheek - Symbool" zijn nu ook "Objectbibliotheek - Arcering" en alle dialoogvensters van de Fotolocaties-functionaliteit vernieuwd.
  6. Diverse kleine verbeteringen.
Bug opgelost
  1. Wanneer bij "Positie InfraCAD paden in AutoCAD zoekpaden:" een grote waarde werd ingevuld (groter dan het aantal aanwezige SupportFileSearchPaths van AutoCAD), dan bleef InfraCAD in een loop proberen om de paden juist in te stellen en de bibliotheek te laden. Dit is nu verholpen in alle InfraCAD programma's.
  2. In versie 6.4 bleef bij het importeren van een Klic-melding de waarschuwingsmelding voor de aanwezigheid van Eis Voorzorgsmaatregelen weg. Deze melding wordt nu weer getoond, het tabblad "Bijlagen" wordt daarna weer actief gemaakt.
  3. Na het beëindigen van de functie ICDOPTIMIZESYMBOLEN wordt de systeemvariabele ISAVEBAK nu wel effectief terug gezet.
  4. Diverse kleine bugs opgelost.
InfraCAD 6.4 (build 5840/5940/6040/6140, 19-12-2018)
Gewijzigd
  1. Bij de introductie van IMKL2015 (het nieuwe informatiemodel waarbij alle data volledig als vectoren geleverd zal worden) zal gedurende het overgangstraject "KLIC-WIN" vanaf 1 januari 2019 een Klic-melding hybride van opbouw zijn: het bevat zowel (voorlopig nog onvolledige) vectordata als (nog steeds volledige) rasterafbeeldingen. Deze versie van InfraCAD zal het importeren en vectoriseren van de rasterafbeeldingen en het tonen van de bijlagen volledig blijven ondersteunen, waarbij de functionaliteit 100% is afgestemd op de laatste acceptatietests van het Kadaster.
  2. De rasterafbeeldingen van thema's met een Eis Voorzorgsmaatregel zijn mogelijk voorzien van een gearceerd gebied met een gesloten omranding. Met name bij thema's die reeds door netbeheerders worden geleverd als vectordata, waarbij de rasterafbeeldingen worden geproduceerd door het Kadaster. Het programma zal hiervoor een waarschuwing tonen.
  3. Vanaf 26 oktober 2018 is de GBKN-ondergrond vervangen door een BGT pastel-ondergrond. Omdat het vectoriseren van dit thema dan lang kan duren én geen bruikbare resultaten meer oplevert zal dit bij Klic-meldingen die na deze datum zijn geleverd met InfraCAD niet meer mogelijk zijn.
  4. Door het instellen van een registersleutel "NLCSRetainDisplayPrecision" kan nu indien gewenst worden voorkomen dat de zichtbare afronding van eenheden door InfraCAD wordt aangepast (de systeemvariabelen LUPREC en AUPREC van AutoCAD worden dan niet gewijzigd).
  5. Ook de functie "Taludarcering tekenen" houdt nu rekening met de instelling ICDRETAINEIGENSCHAPPEN.
  6. Diverse kleine wijzigingen.
Verbeterd
  1. Het arceerpatroon "_SOLID" die in afwijkende taalversies van AutoCAD (Civil 3D) kan verschijnen wordt nu door InfraCAD herkend en net als "SOLID" functioneel toegepast als een Vlakvulling-object.
  2. De Coördinaat wordt nu in alle gevallen afgerond op het aangegeven aantal decimalen, indien van toepassing aan het einde voorzien van nullen (bijvoorbeeld 12.50 i.p.v. 12.5).
  3. In het dialoogscherm "NLCS-objecten beheren" wordt bij het selecteren van een ander NLCS-object nu gevraagd of uitgevoerde wijzigingen moeten worden opgeslagen.
  4. Ook de functie "Eigenschappen uitlezen" (de Pipet) controleert nu of een Symbool of Arcering aan het betreffende NLCS-object is gekoppeld (in samenhang met de Controle-functionaliteit).
  5. Naast de graafmelding en de calamiteitenmelding kan nu ook een oriëntatieverzoek worden geïmporteerd en gevectoriseerd.
  6. De Graafpolygoon wordt nu direct bij het importeren van een Klic-melding als een AutoCAD Polyline getekend, het vectoriseren van de betreffende rasterafbeelding is niet meer nodig.
  7. Bij het tonen van een selectie met de Controle-functionaliteit wordt nu optimaal vastgesteld welke Layout actief moet worden gemaakt. Indien hierop een Viewport actief is zal voordat op de objecten wordt ingezoomd eerst PSPACE worden ingesteld.
  8. Bij het tonen van gekoppelde Bijschriften wordt het inzoomen binnen een Viewport nu tegengehouden als deze "gelocked" is.
  9. Diverse kleine verbeteringen.
Bug opgelost
  1. Melding "eCannotBeErasedByCaller" in een specifieke Civil 3D tekening bij het starten van de Controle-functionaliteit verholpen.
  2. Het dialoogscherm bij ICDCREATEPROJECTBIBLIOTHEEK kon meer dan één keer worden geopend.
  3. Diverse kleine bugs opgelost.
InfraCAD 6.3 (build 5839/5939/6039/6139, 31-08-2018)
Nieuw
  1. Geschikt voor AutoCAD (Civil3D, Map3D) 2016 t/m 2019.
  2. De toepassing van één Afdeling bibliotheek is vervangen door een mechanisme met meerdere Project bibliotheken. Bij de Instellingen kan nu eenvoudig een andere Project bibliotheek worden geselecteerd zonder dat hiervoor een volledige NLCS-bibliotheek-installatie nodig is.
  3. Het laden van een Project bibliotheek kan nu worden gekoppeld aan de keuze van een Discipline. Zo kan eenvoudig bij elke Discipline een bijbehorende Project bibliotheek worden toegepast.
  4. Voor het ontwikkelen, publiceren en onderhouden van Project bibliotheken is een eenvoudige beheeromgeving gecreëerd die veel handmatige handelingen overbodig maakt. Een speciale ontwikkelmodus zorgt ervoor dat de juiste bronbibliotheek actief is en andere bibliotheken zijn uitgeschakeld. Een Project bibliotheek kan met één druk op een knop op de serverlocatie worden geplaatst of daar een bestaande bibliotheek vervangen.
  5. Bij de controlefunctionaliteit is het nu mogelijk om te rapporteren of de Entities in een tekening als NLCS object in een specifieke Favorietenlijst ontbreken. "NLCS Controle en Herstel" en het NLCS controlerapport zijn nu tevens afgestemd op de toepassing van Project bibliotheken.
  6. De actieve instellingen van de NLCS module kunnen nu indien gewenst worden opgeslagen in de tekening. Bij het wisselen van tekening zal automatisch de actieve Discipline, Schaal, (sub)Status en Elementcode worden afgestemd. Is de Discipline gekoppeld aan een Project bibliotheek, dan zal deze laatste ook meteen worden geladen.
  7. De AutoCAD MPolygon wordt nu ondersteund, deze wordt binnen de volledige NLCS functionaliteit herkend als Vlakvulling. De omtrek en oppervlakte ervan kan worden meegenomen in de Calculatie functie.
Verbeterd
  1. De snelheid bij het zoeken naar Symbolen in de bibliotheken is aanzienlijk verbeterd. Afhankelijk van het aantal resultaten levert dit 50 tot 70% tijdsbesparing op.
  2. De snelheid van het laden van het "Fotolocaties beheren" scherm is aanzienlijk verbeterd.
  3. De Symbolen van de Peilmaten, Fotolocaties en Sonderingen worden nu uit de NLCS bibliotheek gelezen. Hiervan kunnen dus nu eventueel varianten in de Gebruiker- of Project-bibliotheken worden opgenomen.
  4. Wanneer bij de Fotolocaties en Sonderingen is gekozen voor "Vaste grootte in de tekening" wordt de schaal van de Symbolen afgestemd op de actieve schaal van de NLCS module.
  5. De Sonderingen functionaliteit is aanzienlijk verbeterd. Zo worden afwijkende kolomtitels en kolom- en regelscheidingstekens nu herkend, en zijn de grafieken in AutoCAD volledig afgestemd op de NLCS bibliotheek. Ook kunnen de grafieken nu (zowel in AutoCAD als in het Sonderingenboek) naast de weergave met Sondeerlengte nu ook met Diepte t.o.v. NAP worden samengesteld.
  6. "NLCS Controle en Herstel" en het NLCS controlerapport zijn aangevuld met extra controles, bijvoorbeeld een vergelijking van de Status tussen Symbool en bijbehorend NLCS object, de aanwezigheid van de relatie tussen Symbool en NLCS object in de NLCS bibliotheken etc.
  7. Verbeteringen in de Migratie functionaliteit, met name bij het selecteren van Arceringen of Symbolen en de toepassing van Bewerkingen. 
  8. De functionaliteit rond het laden van de bibliotheken is verbeterd. Zo zal bijvoorbeeld een melding worden getoond wanneer op de locatie van de NLCS-bibliotheek een nieuwere versie wordt gevonden, zodat u die bij de Instellingen actief kan maken.
  9. Door een wijziging in de Klic-meldingen werd de Graafpolygoon niet meer gevectoriseerd. In deze versie gebeurt dit weer wel.
  10. De mogelijkheid voor het toepassen van environmentvariabelen in de paden (bijvoorbeeld "%appdata%") is verbeterd.
  11. Diverse kleine verbeteringen.
Gewijzigd
  1. De "Formele beschrijving NLCS" verplicht de gebruiker voortaan altijd een Discipline toe te passen. "Onafhankelijk van Discipline" ("XX") is dus niet meer een optie, deze wordt samen met de Status "X" alleen nog toegepast bij Hoofdgroep "ALgemeen". Alle functionaliteit binnen InfraCAD is hier waar nodig op aangepast, de Controle en Herstel functionaliteit is aangevuld met hierop van toepassing zijnde controles.
  2. Bij de introductie van IMKL2015 (het nieuwe informatiemodel waarbij in de toekomst alle data volledig als vectoren geleverd zal worden) zal gedurende het overgangstraject "KLIC-WIN" een Klic-melding hybride van opbouw zijn: het bevat zowel (voorlopig nog onvolledige) vectordata als (nog steeds volledige) rasterafbeeldingen. Deze versie van InfraCAD zal het importeren en vectoriseren van de rasterafbeeldingen en het tonen van de bijlagen volledig blijven ondersteunen. Zodra alle netbeheerders vectordata kunnen leveren en de rasterafbeeldingen verdwijnen kunt u InfraCAD Map of InfraCAD Map Desktop gebruiken om de vectoren uit de Klic-melding te importeren in de tekening.
  3. Arcering en Symbool zijn opgenomen in het bestand NLCSCommands.xml. Het afvangen van de AutoCAD commando's INSERT en HATCH kan daarmee nu indien gewenst worden uitgeschakeld, zodat bijvoorbeeld het gebruik van Design Center niet wordt verstoord. Een Symbool of Arcering tekenen blijft mogelijk door deze te kiezen in de NLCS bibliotheek en/of door te dubbelklikken op het actieve NLCS object.
  4. De online help wordt nu niet meer geraadpleegd, in plaats daarvan wordt nu altijd het lokale helpbestand getoond.
Bug opgelost
  1. Problemen van de Peilmaten functionaliteit met de schaal "Annotatief" zijn opgelost.
  2. Foutmelding bij de toepassing van Z-waarden in de Coördinaat functie verholpen.
  3. De beperking dat het "Fotolocaties beheren" scherm maximaal ongeveer 180 Fotolocaties kon tonen is verholpen. 
  4. Probleem met gespiegelde Symbolen bij het gebruik van de wijzigingsknoppen (kwastjes) is opgelost. Tevens wordt een afwijking van de Insbase bij het vervangen van Symbolen nu goed gecorrigeerd.
  5. Met de schaaloptie "Gelijk aan grootte in de tekening" actief voor Arceringen en Symbolen in de Legenda werd de schaal voor entities uit Xref's niet goed verwerkt. Dit is nu opgelost.
  6. Diverse kleine bugs opgelost.

NLCS workshop - Landmeter