Presentatiemodel Kabels en Leidingen in InfraCAD Map

Dit forum is bedoeld voor alle vragen en antwoorden rondom de KLIC functionaliteit binnen de InfraCAD Suite. Via Klic-Online biedt het Kadaster algemene informatie over KLIC.

Moderators: Anton, Bram, Henk


Topic author
Anton
Berichten: 78

Presentatiemodel Kabels en Leidingen in InfraCAD Map

Berichtdoor Anton » do 04 jul 2019, 12:32

Afbeelding
Nu het Kadaster de Klic-meldingen in een nieuw formaat (KLIC-WIN) levert, kunnen deze worden verwerkt met InfraCAD Map waarbij de kabels en leidingen nauwkeurig in AutoCAD geplaatst worden, en uiteraard conform NLCS. Dat laatste is een groot voordeel, omdat objecten die conform NLCS getekend zijn, goed uitwisselbaar zijn. Tevens is het toepassen van NLCS voor overheidsprojecten nu verplicht. Maar bij het nieuwe Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) hoort ook een Presentatiemodel Kabels en Leidingen (PMKL), en die wijkt af van de NLCS standaard. Dit kan in de praktijk botsen. Hoe kan hier nu mee worden omgegaan?
Wat is het PMKL? Naast het ontwikkelen van het IMKL waarin precies beschreven staat waaraan een kabel of leiding moet voldoen, is tevens een PMKL opgesteld. Het IMKL stelt namelijk geen eisen aan de weergave, alleen aan de ligging, de administratieve gegevens en de nauwkeurigheid. De levering van IMKL gebeurt dan ook via een XML bestand waarin geen laagnaam of kleur wordt beschreven, in tegenstelling tot een DWG bestand waarin een leiding wel op een laag is getekend en een kleur heeft.
Omdat de kabels en leidingen niet alleen in AutoCAD uitgewerkt hoeven worden maar ook in bijvoorbeeld een GIS omgeving, een viewer of in een webapplicatie, is er tevens een presentatiemodel beschreven zodat eenduidig kan worden gepresenteerd wat een bepaalde leiding of puntobject voorstelt. Dit presentatiemodel is dus het PMKL. Dit zegt alleen iets over de grootte, de symboliek en de kleur van een leiding, en weer niets over de nauwkeurigheid of administratieve data. Nu wil het geval dat dit PMKL afwijkt van de NLCS voor kabels en leidingen.
Verschillen met NLCS Eén van de opvallendste verschillen is het kleurgebruik. In de NLCS wordt gebruik gemaakt van AutoCAD kleuren in een felle setting, in het PMKL wordt gebruik gemaakt van RGB in een wat donkere setting. Dit is duidelijk te zien in de afbeelding rechts.

Daarnaast wordt in NLCS gebruik gemaakt van speciale lijntypes die in het PMKL niet voorkomen. Andersom worden in het PMKL lijntypes beschreven die technisch niet mogelijk zijn te realiseren in AutoCAD, bijvoorbeeld omtreklijnen met een wit vlak:

Afbeelding

Een ander verschil is het toepassen van schaalniveaus in het PMKL waarbij op verschillende schaalniveaus de weergave van een symbool kan veranderen van een stip naar een symbool. Dit is in AutoCAD ook niet eenvoudig te bereiken. En een laatste verschil is dat het PMKL spreekt over 'geprojecteerd', 'in gebruik' en 'buiten gebruik', dat met enige creativiteit vertaald kan worden naar 'ontwerp', 'bestaand' en 'vervallen' in de NLCS.
Weergave aanpassen in InfraCAD In AutoCAD is het daarom niet eenvoudig om zonder meer te kunnen voldoen aan het PMKL, wel aan de NLCS. Waarom zou het PMKL dan toegepast moeten worden? Het kan de wens van de opdrachtgever zijn om PMKL te zien op de leidingentekening. Of omdat andere partijen geen NLCS toepassen maar wel het PMKL. Of omdat het Agentschap Telecom vereist dat het PMKL toegepast dient te zijn op de tekening die buiten in het veld wordt gebruikt.

Het is met InfraCAD mogelijk om een deel van de NLCS (NLCS objecten) te overschrijven met andere waarden, waardoor het in ieder geval mogelijk is om de PMKL kleuren en weergave grotendeels toe te passen op NLCS objecten. Het voordeel hiervan is dat de objecten in de tekening nog steeds conform NLCS zijn maar dat de weergave conform PMKL is. Van beide werelden het beste dus.

De weergave kan op verschillende manieren worden aangepast. Dit kan in de Gebruikers-bibliotheek maar dan werkt het alleen op de computer van de bewuste gebruiker en altijd bij het genereren van leidingtekeningen, het kan ook in een Project-bibliotheek. Dit is een aparte bibliotheek die geladen kan worden voor een bepaald project of een specifieke tekening. Tevens kan iedereen in de organisatie gebruik maken van deze bibliotheek.
Nadat de gebruiker in zijn InfraCAD omgeving de Project-bibliotheek samenstel-modus heeft geactiveerd, kan hij of zij de eigenschappen aanpassen van het NLCS object. Bijvoorbeeld het object 'midden spanning':

Afbeelding

Het lijntype, de kleur en de lijndikte kan worden overruled in de Project-bibliotheek. Nadat alle NLCS objecten voor kabels en leidingen op die wijze zijn aangepast, kan de Project-bibliotheek worden gepubliceerd en worden gedeeld binnen de organisatie. Zodra met InfraCAD Map een Klic-melding verwerkt gaat worden, kan deze Project-bibliotheek vooraf worden geactiveerd in InfraCAD waarna de PMKL kleuren worden toegepast op de NLCS objecten.
Op deze wijze wordt daarmee voldaan aan zowel de wens om NLCS toe te passen als PMKL te gebruiken.
Wilt u meer weten over de NLCS en InfraCAD? Meld u dan nu aan voor de GRATIS workshop Introductie in de NLCS.

Aanvullende informatie:
KLIC-WIN, IMKL, PMKL


Topic author
Anton
Berichten: 78

Re: Presentatiemodel Kabels en Leidingen in InfraCAD Map

Berichtdoor Anton » ma 08 jul 2019, 12:02

Een voorbeeld Project-bibliotheek voor de PMKL Visualisatie is nu beschikbaar en kan hier worden gedownload.

De inhoud van het ZIP bestand kan worden geplaatst in de map:

C:\ProgramData\InfraCAD\NLCSLIB\v4.2\Project\

Daarna kan deze Project-bibliotheek worden gekozen in de instellingen van InfraCAD. Mogelijk moet AutoCAD even opnieuw worden gestart.

De Klic-melding die vervolgens wordt verwerkt zal nu qua opbouw conform NLCS zijn en qua visualisatie conform PMKL.

  

NLCS workshop - Landmeter