Stappenplan verwerking hybride Klic-meldingen

Dit forum is bedoeld voor alle vragen en antwoorden rondom de KLIC functionaliteit binnen de InfraCAD Suite. Via Klic-Online biedt het Kadaster algemene informatie over KLIC.

Moderators: Henk, Emre, Bram, Anton, Frank


Topic author
Henk
Berichten: 260

Stappenplan verwerking hybride Klic-meldingen

Berichtdoor Henk » wo 19 dec 2018, 16:53

Als gevolg van KLIC-WIN worden Klic-meldingen vanaf 2 januari 2019 in een nieuwe vorm geleverd. Netbeheerders kunnen vanaf dat moment hun kabels en leidingen gaan leveren als vector-data. Gedurende een periode van een half jaar zal het Kadaster de Klic-meldingen in hybride vorm leveren; alle netinformatie is dan nog steeds beschikbaar als rasterafbeeldingen, en een (groeiend) deel als vector-data. Dit heeft gevolgen voor de InfraCAD software. De meest optimale wijze om de hybride Klic-meldingen te verwerken is middels de volgende stappen:

 1. Klic-melding importeren met InfraCAD Map
  Met behulp van de nieuwe KLIC-module van InfraCAD Map (versie 6.8 of hoger) kunnen alle thema's met vector-data direct als AutoCAD polylijnen worden geïmporteerd in de tekening. Wanneer een netbeheerder een thema nog als rasterafbeelding heeft aangeleverd in plaats van vector-data (een 'klassiek thema') zal de rasterafbeelding in de tekening worden geplaatst.

  LET OP: Wanneer een Klic-melding (nog) geen vector-data bevat volgt de melding “Het gekozen bestand bevat geen thema’s om te verwerken.” De Klic-melding dient in dat geval volledig met InfraCAD geïmporteerd en gevectoriseerd te worden.

 2. Klassieke thema's vectoriseren met InfraCAD
  De rasterafbeeldingen worden door InfraCAD (versie 6.4 of hoger) herkend en kunnen vervolgens alsnog worden gevectoriseerd naar AutoCAD polylijnen. Klik na het importeren door InfraCAD Map eventueel met de rechtermuisknop op de KLIC-module van InfraCAD en kies voor 'Vernieuwen' om de lijst met Klic-meldingen en thema's te vernieuwen.

 3. Topografische situatie importeren met InfraCAD Map
  De achtergrondkaart welke vanaf 26 oktober 2018 in een Klic-melding wordt meegeleverd kan niet meer worden gevectoriseerd. Indien gewenst kan de topografische situatie alsnog worden geïmporteerd in de tekening: InfraCAD Map bevat meerdere mogelijkheden om topografische kaarten in de tekening te laden, zoals BGT, Kadastrale kaart of TOP10 vector.
Gedurende de overgangsperiode blijft het met InfraCAD mogelijk om (met uitzondering van de 'gbkn') alle thema's te vectoriseren naar AutoCAD polylijnen. Hiervoor heeft u wel de laatste versie van InfraCAD nodig (versie 6.4 of hoger).

InfraCAD Lite en InfraCAD Map Desktop
Beschikt u niet over AutoCAD? Met het programma InfraCAD Map Desktop (versie 6.3 of hoger, medio 2019 beschikbaar) kan de vector-data van de Klic-meldingen worden verwerkt in AutoCAD tekeningen. Een logbestand geeft daarbij gedetailleerd aan welke thema's geen vector-data bevatten en om die reden niet zijn verwerkt. Vervolgens kunt u binnen het programma InfraCAD Lite de nog te vectoriseren thema's aanvinken en verwerken.

Gedurende de overgangsperiode blijft het met InfraCAD Lite mogelijk om de volledige Klic-melding te vectoriseren naar AutoCAD polylijnen. Hiervoor heeft u wel de laatste versie van InfraCAD Lite nodig (versie 6.2 of hoger).cron
NLCS workshop - Landmeter