Klic melding importeren verandert het zicht op de tekening.

Dit forum is bedoeld voor alle vragen en antwoorden rondom de KLIC functionaliteit binnen de InfraCAD Suite. Via Klic-Online biedt het Kadaster algemene informatie over KLIC.

Moderators: Henk, Emre, Bram, Anton, Frank


Topic author
Joost
Berichten: 229

Klic melding importeren verandert het zicht op de tekening.

Berichtdoor Joost » vr 11 feb 2011, 12:11

Stel, U krijgt een tekening binnen van iemand, en u wilt in de ontvangen tekening de Klic melding importeren via InfraCAD. Dat is natuurlijk een mooie, effectieve manier van werken, maar er kunnen soms onverwachte acties worden uitgevoerd door AutoCAD of InfraCAD.

Let even op de volgende aspecten, en dan komt het helemaal voor elkaar!

In dit voorbeeld is dit de ontvangen tekening:

Afbeelding

In bovenstaande afbeelding een beeld van de tekening in AutoCAD. Belangrijk is dat de gebruiker waarvan u de tekening gehad heeft, zijn eigen ucs heeft geplaatst. Dit is te zien aan het UCS icoon. Het UCS icoon is het symbool met de X- en de Y-as. Deze staat midden in de tekening. De tekenaar heeft hier voor gekozen, zodat hij met deze as-richtingen kan tekenen, en in dit geval dus gemakkelijk in de richting van de straat kan tekenen. Dit is echter niet het goede 0,0 coördinaat van de tekening. De tekenaar heeft immers zelf gekozen. Maar de tekenaar mag natuurlijk nooit de absolute coördinaten wijzigen. AutoCAD heeft op de achtergrond het juiste 0,0 natuurlijk op de juiste plaats.

Een tweede keuze die de tekenaar gemaakt heeft, is dat hij op de tekening kijkt, met de huidige, zelf gekozen X- en Y-as recht in beeld. Eigenlijk kijkt hij dus schuin op de tekening. Zie hiervoor de viewcube, rechts boven in het werkveld.

Gaat u nu een Klic melding importeren met InfraCAD, dan zet Infracad het huidige beeld op de tekening terug naar het rechte beeld, met daadwerkelijk het noorden aan de bovenkant van de viewcube. De keuze van de tekenaar om schuin op de tekening te kijken, wordt dus ongedaan gemaakt.

Hier het resultaat, direct na het importeren van de Klic melding:

Afbeelding

Maar u wilt, net als de tekenaar waar u de tekening van ontvangen heeft, natuurlijk verder tekenen op dezelfde straat, waar de X- en Y-as overigens nog steeds staan. U hoeft enkel het beeld op de tekening te wijzigen, en dat gaat als volgt:

Type in de commandoline: plan <enter>, c <enter>.

U stelt daarmee het beeld van de tekening in op de assen, waardoor deze recht staan. Eigenlijk bent dan weer terug in de start situatie, maar dan met de Klic melding. En dat was juist de doelstelling!

Afbeelding

Inhoudelijk, technisch, heeft u dus helemaal niets gewijzigd, en dat is juist de bedoeling als u op de absolute coördinaten werkt.cron
NLCS workshop - Landmeter