Onvoldoende geheugen beschikbaar.

Dit forum is bedoeld voor alle vragen en antwoorden rondom de KLIC functionaliteit binnen de InfraCAD Suite. Via Klic-Online biedt het Kadaster algemene informatie over KLIC.

Moderators: Henk, Emre, Bram, Anton, Frank


Topic author
Joost
Berichten: 229

Onvoldoende geheugen beschikbaar.

Berichtdoor Joost » ma 20 dec 2010, 14:25

Onvoldoende geheugen beschikbaar. Het proces wordt afgebroken.

Het vectoriseren van Klic thema’s naar Polylijnen is een zeer zwaar rekenproces; sleutel hierin is niet de afmetingen in meters, maar het aantal pixels van een PNG rasterbestand.

Bij een melding van 499 x 499 meter is het aantal pixels bijna 49 miljoen! (ter vergelijking; een beetje digitale fotocamera heeft ‘slechts’ 10-12 miljoen pixels…) Van elke pixel wordt berekend of deze een relatie heeft met aangrenzende pixels en of er een Polylijn getekend moet worden. Dit vergt enorm veel van het RAM geheugen in uw computer.

In bepaalde gevallen kan de melding “Onvoldoende geheugen beschikbaar” optreden:

Afbeelding

Dit gebeurt wanneer het werkgeheugen van de PC ontoereikend is. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid RAM geheugen in de PC, maar ook met de processorsnelheid en de belasting van de PC door andere processen. Wij hebben gemerkt dat dit niet consequent voorkomt. Hieruit concluderen wij dat de omgeving waarschijnlijk ook een rol speelt. Dit kan bijvoorbeeld door netwerkprocessen of door andere applicaties die op de PC draaien.

De melding komt over het algemeen voor bij wat oudere systemen of systemen die eigenlijk "te licht" zijn voor CAD applicaties. Nieuwe systemen hebben hier over het algemeen geen last van.

Wij hebben zelf getest met een W7 64bit systeem met een Intel Dual Core T9600 2,8GHz processor, 4GB RAM en een NVidia Quadro FX 2700M grafische kaart. Deze voldeed in alle gevallen en het is ons niet gelukt om deze ‘plat te krijgen’. Zelfs niet met hele zware Klic-meldingen. Dit is een moderne configuratie die echter niet overdreven zwaar is…

Wanneer u problemen heeft met het geheugen tijdens het vectoriseren kunt u een aantal dingen proberen:

1. De laatste versie van InfraCAD gebruiken. Mogelijk zijn hierin nog kleine verbeteringen in het geheugenmanagement opgenomen.

2. Zorgen dat er geen andere (zware) toepassingen draaien op de PC, waardoor meer geheugen beschikbaar blijft voor AutoCAD/InfraCAD.

3. Voor Windows XP 32bit systemen kunt u de “3GB Switch” instelling toepassen; hiermee is het mogelijk om het geheugen beter te benutten. In dit artikel is beschreven hoe u de “3GB Switch” kunt instellen.

Als het probleem dan nog steeds niet opgelost is zijn er nog twee opties die overblijven: Kleinere Klic gebieden aanvragen of een nieuwe PC aanschaffen. In het laatste geval adviseren wij te kiezen voor een Windows 7 – 64bit systeem.
Dachraoui
Berichten: 4

Re: Onvoldoende geheugen beschikbaar.

Berichtdoor Dachraoui » di 25 jan 2011, 09:03

een nieuwe systeem zoals W7 -32bit is die ook geschikt om deze probleem te verhelpen.


Peter
Berichten: 43

Re: Onvoldoende geheugen beschikbaar.

Berichtdoor Peter » di 25 jan 2011, 10:09

W7 32bit is mogelijk, maar het verdient sterk de voorkeur om voor AutoCAD 2011 de 64bit versie van W7 te gebruiken, liefst met 4GB RAM (of meer).

  

cron
NLCS workshop - Landmeter