Pagina 1 van 1

Maak jij al gebruik van de NLCS Bibliotheek?

Geplaatst: wo 23 okt 2019, 10:01
door Bram
Afbeelding
Ons dichtbevolkte landje is voor infrastructurele- en civieltechnische ontwerpers een flinke uitdaging. Elke ontwikkeling om projecten eenvoudiger en efficiënter te maken wordt door de sector dan ook met open armen ontvangen. De Nederlandse CAD Standaard (NLCS) en NLCS Bibliotheek zijn voorbeelden van zo'n positieve vooruitgang. Deze brengen uniformiteit in je projecten en bevorderen de uitwisselbaarheid tussen partijen. Maar het kan beter: met de bibliotheken van InfraCAD produceer je nóg sneller NLCS tekeningen.

Werkproces standaardiseren met NLCS Waarschijnlijk maakt jouw organisatie al in een of andere vorm gebruik van een bibliotheek. Logisch, want het is een uitstekende manier om onderdelen van het werkproces te standaardiseren, vereenvoudigen en versnellen. Projecten worden hierdoor betrouwbaarder, efficiënter en goedkoper. Door deze bibliotheken te combineren met de NLCS ontstaat een krachtig instrument om projecten accuraat, eenduidig en snel uit te werken.

infoDe NLCS is dé standaard voor CAD-tekenwerk in Nederlandse infrastructurele en civiele projecten en wordt ontwikkeld door toonaangevende organisaties uit de GWW-sector.

Wist u dat… sinds juni 2018
overheden ‘verplicht’ zijn de NLCS toe te passen
?
Ook voor het ontwerpen van infrastructurele en civieltechnische projecten valt er veel winst te boeken door gebruik te maken van bibliotheken, bijvoorbeeld voor CAD-tekeningen. Door deze ook nog te combineren met de NLCS ontstaat een krachtig instrument om projecten accuraat, eenduidig en snel uit te werken.

De NLCS-structuur De NLCS is opgebouwd uit een formele beschrijving en een bijbehorende NLCS-bibliotheek. De formele beschrijving legt afspraken vast over de tekenstandaard: de bestandsopbouw, de presentatie en de eigenschappen van de getekende entiteiten. Dit gebeurt aan de hand van coderingen en vormt het kader van waaruit objecten worden opgebouwd én getoetst.

De NLCS-bibliotheek is een basisset met NLCS-objecten die worden gepresenteerd als lijntypes, arceringen en symbolen. Tekeningen die met objecten uit deze bibliotheek worden opgezet, voldoen dus direct aan de NLCS-standaard.

NLCS tekeningen maken met InfraCAD U bent vrij om de content uit de NLCS-bibliotheek te gebruiken in uw tekenwerk. De formele beschrijving geeft richtlijnen over al het tekenwerk. Uw eigen content zal hier ook aan moeten voldoen. Hoe pak je dat het beste aan? Daar hebben we InfraCAD voor ontwikkeld.

InfraCAD heeft krachtige gereedschappen om NLCS-tekeningen te maken of te controleren en is volledig geïntegreerd in AutoCAD. Voor het gehele proces rondom het tekenen met de NLCS, dus ook voor het opnemen van gewijzigde eigenschappen en eigen content in de bibliotheken. Bovendien is het hiermee mogelijk om de NLCS-objecten op te nemen in dynamische legenda’s en bijschriften.

InfraCAD Bibliotheken InfraCAD heeft naast de standaard uitgebreide NLCS-bibliotheek, aanvullende bibliotheken waarmee je content tot je beschikking hebt.

De bibliotheken staan boven elkaar en bepalen welk NLCS-object, lijntype, arcering of symbool voorrang krijgt. Een onderdeel in een bibliotheek prevaleert daarbij altijd over hetzelfde onderdeel in de onderliggende bibliotheken.
1. NLCS-bibliotheek Als laatste (onderaan in de afbeelding) zal de NLCS-bibliotheek geraadpleegd worden. Deze is publiek beschikbaar via het BIM loket en standaard opgenomen in InfraCAD. De bibliotheek is een uitstekend startpunt om binnen de kaders van de NLCS te tekenen.
2. Extra-bibliotheek Bovenop de NLCS-bibliotheek vind je de Extra-bibliotheek. Deze bevat aanvullende NLCS-objecten die niet in de NLCS-bibliotheek voorkomen, bijvoorbeeld: verkeersborden, verkeersdrempels, staalprofielen en personen. Daarnaast gebruikt InfraCAD onderdelen uit deze bibliotheek voor bijvoorbeeld foto-inventarisatie, het importeren van sonderingen en het tekenen van een taludarceringen.
3. Project-bibliotheek Een Project-bibliotheek kan op meerdere manieren worden ingezet. Voor content die voor specifieke projecten geldt (bijvoorbeeld per discipline), maar ook als een uniforme bedrijfsstandaard. De Project-bibliotheek kan worden gepubliceerd op een centrale locatie, zodat deze beschikbaar is voor meerdere gebruikers binnen hetzelfde project of bedrijf. Daarnaast kan bijvoorbeeld een opdrachtgever een Project-bibliotheek verstrekken aan interne of externe partijen, en deze eventueel verplicht stellen.
4. Gebruiker-bibliotheek Helemaal bovenaan staat de Gebruiker-bibliotheek, deze wordt als eerste geraadpleegd. De gebruiker kan hier zijn eigen wijzigingen in bijhouden en nieuwe content in opslaan.

Middels deze hiërarchische structuur van bibliotheken wordt bepaald hoe objecten worden weergegeven. Staat een gevonden NLCS-object in de Gebruiker-bibliotheek, dan zal deze worden gepresenteerd en gebruikt in plaats van hetzelfde NLCS-object in een van de drie onderliggende bibliotheken.

In onze online handleiding van InfraCAD is overigens meer informatie te vinden over het gebruik en beheer van de bibliotheken.
Met de NLCS goed op weg Wil je als infrastructureel- en civieltechnisch professional ook graag uniforme tekeningen produceren die makkelijk uit te wisselen zijn? Maak dan gebruik van de NLCS. Het is immers dé standaard in Nederland en wordt door de GWW-sector breed ondersteund, inclusief de overheid.
InfraCAD zelf proberen? Dat kan! Download InfraCAD en test de software 30 dagen lang gratis: Download InfraCAD >>.