nlcs

NLCS: dé CAD standaard voor GWW tekeningen

NLCS is een afkorting voor Nederlandse CAD Standaard en is een tekenstandaard om meer eenheid in civiele tekeningen te krijgen. Dit levert flinke voordelen op voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. De NLCS draagt bij aan een kostenbesparing in de gehele keten door:

NLCS monitor
 • Sneller tekenen volgens een eenduidige structuur
 • Efficiënte uitwisseling van tekeningen
 • Geen beheerkosten van eigen tekenstandaard
 • Kortere inwerktijden / meer flexibiliteit bij tijdelijk personeel

Breed draagvlak
De NLCS is een initiatief van Rijkswaterstaat, de vier grote gemeentes en toonaangevende ingenieursbureaus en wordt beheerd door het BIM Loket. Dit is hét aanspreekpunt op strategisch, tactisch en operationeel niveau voor BIM in de bouw. Dit brede draagvlak binnen de civiele techniek ondersteunt de NLCS als opvolger van de RTW tekenstandaard.

Eenvoudig starten met de NLCS

Overstappen op de NLCS levert geld op! Als iedereen binnen de civiele techniek dezelfde tekenstandaard gebruikt, praat iedereen ‘dezelfde taal’, zijn er geen problemen meer met de uitwisseling, kan gebruik worden gemaakt van automatisering en kan flexibeler worden gewerkt.

Starten met de NLCS is eenvoudig met de InfraCAD NLCS module. Deze is ontwikkeld in samenwerking met overheden, ingenieursbureaus en bouwbedrijven binnen de civiele techniek. Het resultaat is een zeer gebruiksvriendelijke applicatie waarmee u snel en probleemloos kunt starten met de NLCS:

Lees meer over de voordelen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers binnen de civiele techniek.

Wie is betrokken bij de NLCS?

Het draagvlak voor de NLCS is zonder enige twijfel enorm te noemen: een groot aantal overheidsopdrachtgevers is direct betrokken bij de NLCS organisatie, waaronder bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, het Ministerie van Defensie en Gemeentewerken Rotterdam. Ook toonaangevende ingenieursbureaus binnen de civiele techniek zoals Antea Group, Haskoning DHV, Fugro en Grontmij zijn nauw betrokken bij de totstandkoming en verdere ontwikkeling van de NLCS.

Om de NLCS goed aan te laten sluiten bij de praktijk zijn ook een aantal toonaangevende bouwondernemingen binnen de civiele techniek betrokken bij de projectgroep. Denk hierbij aan namen zoals Heijmans, Ballast Nedam, BAM Infraconsult en Van Hattum en Blankevoort.

Vanuit de kennisinstituten leveren SBRCURnet, CROW en Stabu hun bijdrage om de NLCS te borgen in de gehele sector en wordt de NLCS ondersteund door de Bouw Informatie Raad (BIR).

We kunnen dus wel stellen dat de NLCS zonder enige twijfel wordt gedragen door de gehele civiele sector. De verwachting is dat de NLCS op niet al te lange termijn voorgeschreven zal worden door alle overheidsopdrachtgevers. ProRail en Movares hebben zich recent ook aangesloten bij de NLCS en Rijkswaterstaat, Gemeentewerken Rotterdam en Dienst Vastgoed Defensie hebben al een invoeringsbesluit ondertekend, waarmee zij verklaren met de NLCS te werken en dit ook van hun opdrachtnemers verlangen. Kortom: wanneer u binnen de civiele techniek werkt met CAD tekeningen is de tijd aangebroken om aan de slag te gaan met de NLCS.

Opvolger RTW-standaard

De NLCS wordt beschouwd als de opvolger van de RTW standaard. Rijkswaterstaat ziet het ontwikkelen en beheren van CAD softwaretools niet als haar core-business en om deze reden zal zij de RTW Toolbox de komende jaren gaan uitfaseren.

NLCS in AutoCAD

De NLCS module in InfraCAD is een toolbox om NLCS tekeningen in AutoCAD te maken. Kenmerkend aan de InfraCAD NLCS toolbox is de eenvoud en de snelheid. De historische keuzelijsten in deze toolbox zorgen ervoor dat recente NLCS objecten binnen één muisklik bereikbaar zijn waardoor zoeken veel minder tijd in beslag neemt. NLCS eigenschappen toepassen op AutoCAD objecten wordt kinderspel met deze toolbox door super-intelligente "Match NLCS Properties" functionaliteit. U kunt AutoCAD blijven gebruiken zoals u gewend bent ; via het toetsenbord of eigen toolbars en menu's. De juiste NLCS eigenschappen worden zonder na te denken automatisch toegepast in de tekening.

Ook de controle- en herstelfunctionaliteit binnen de InfraCAD NLCS toolbox is uniek; met één druk op de knop krijgt u een uitgebreide en heldere rapportage en kunt u afwijkingen in een tekening herstellen. Dit bevordert een soepele uitwisseling van NLCS tekeningen en voorkomt discussies.

Tot slot bevat de InfraCAD NLCS toolbox extra bibliotheken vol handige AutoCAD NLCS objecten zoals verkeersborden, personen en dynamische drempels. Kortom, deze toolbox is een absolute must voor iedereen die aan de slag gaat met AutoCAD NLCS tekeningen.

Gratis proberen?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de InfraCAD NLCS functionaliteit voor uw organisatie? Neem contact op met één van onze medewerkers via telefoonnr. 085 - 30 30 000 of download een gratis Trial versie waarmee u InfraCAD 30 dagen kunt proberen.

Joomla SEF URLs by Artio

referenties

 • Marco van der Moezel, ontwerper distributienet Dunea:

  “InfraCAD zet de pixels uit de Klic-viewer om in polylijnen. Als je inzoomt krijg je dus geen vage blokjes meer, maar heldere lijnen. Een enorme verbetering.”

 • Ruud Mantel over de civiele oplossingen
  ‘2D en 3D groeien nu naar elkaar toe’

  Ruud Mantel is directeur van Landmeetkundig en Adviesbureau Meet (Heteren). Hij stuitte min of meer toevallig op InfraCAD, maar wil intussen niet meer zonder.